איזה כיף שאת איתנו : )

גינה ביתית – זה אפשרי!

כבי בנדיקט, בשביל ארצי

אין כמו הרגע הזה, שאת רואה איך מתוך האדמה הריקה, מתוך גבשי הבוץ החומים, הוא פתאום צץ – עלה קטן, ירוק, מבשר תקוה. כאילו אומר לי: הי, חשבת שהכל נגמר? טעית. מתחיל לצמוח כאן משהו חדש, תקווה חדשה, חיים חדשים, אל תתייאשי בבקשה.

תמיד היה לי חלום לגדל גינה קטנה משלי, להריח את הריח של האדמה, להשקות יום ועוד יום בסבלנות, ויום אחד, יום אחד גם לראות את הפירות. או הירקות, במקרה שלנו.

לצערי אני לא גרה בכפר או מושב חקלאי, אבל אולי גם עירונית כמוני יכולה להצמיח מיני-גינה?

פניתי עם השאלה הזו לרחל רבינוביץ, מנכ"לית "בשביל ארצי", שמתמחה בתחום גינון טיפולי, הדרכות בטבע וטיולים כבר למעלה מעשרים שנה במגזר החרדי. רחל נושמת את הטבע כמו שאנחנו נושמים אויר, והיא שמחה לחלוק איתנו טיפים שיעזרו לכל אחת מאיתנו, להקים גינה אמיתית משלנו.

רחל, האם כל אחד יכול לגדל ירקות בכוחות עצמו?

"לגמרי. כל מה שצריך בשביל זה אלו שני דברים: רצון והתמדה".

אם אני רוצה להקים לי גינה קטנה בבית. איך אני עושה את זה? מאיפה מתחילים?

"קודם כל, מוצאים את השטח המתאים לגידול, בשביל לגדל ירקות אנחנו צריכים מספיק שמש לפחות 4-6 שעות שמש ביום", מסבירה רחל, "אם יש לכם חצר – זה נפלא, אבל גם אדנית על אדן החלון יכולה להיות גינה מקסימה!

נמלא אותה באדמת תערובת שקונים במשתלה, ונחליט מה אנחנו רוצים לזרוע בפנים. בסתיו נעדיף לגדל ירקות חורף, ובאביב – נבחר בירקות קיץ".

ירקות חורף, ירקות קיץ? בסופר יש כל השנה את כל סוגי הירקות.

"נכון. את ירקות הקיץ שאנחנו קונים בחורף – מגדלים בערבה, שם מזג האוויר חם מספיק גם בחורף וכך יש לנו ירקות קיץ גם בחורף.

ירקות חורף הם בין השאר לדוג': ירקות השורש, שצומחים בתוך האדמה, כך הם מוגנים מרוחות ומגשמים: קולורבי, בטטה, גזר, סלק ועוד.

ירקות הקיץ הם ירקות שזקוקים לאור וחום: לדוג' עגבנייה, פלפל, מלפפון, קישוא, חציל. אפשר לנסות לגדל אותם גם בחורף, אבל אם יהיה להם קר – הם פשוט ימותו…"

אז אני לוקחת אדנית עם אדמה, ורוצה לזרוע בה פלפל, לדוגמא. איך זורעים אותו?

כמה חשוב בדור שלנו שאנחנו כ"כ מנותקים מהטבע והרבה ילדים בטוחים שהירקות גדלים בסופר…

"אנחנו זורעים את הגרעינים שנמצאים בתוך הפלפל", מסבירה רחל, "מכל גרעין – יוצא נצרון ושורשון. בעיקרון מספיק גם גרעין אחד, אבל אנחנו כן נעדיף לזרוע כמה זרעים, משום שבטבע אין אף פעם מאה אחוזי הצלחה.

נפזר את הגרעינים עם מרווחים ביניהם, עדיף לא לשים יותר מדי – כדי שלא יהיה להם צפוף, והם לא יצטרכו להילחם על שטח המחיה שלהם.

בכלל, חשוב לזכור את הכלל: מה שרואים מבחוץ – זה מה שקורה מבפנים. עומק השורשים הוא לפי גובה הצמח, ולכן נתאים את הכלי לשתיל שיהיה לשורשים מספיק מקום לנוע".

אם פלפל שייך לירקות קיץ, אולי עדיף לי לבחור ירק חורפי, מה את אומרת על תפוח אדמה? איך שותלים אותו?

"תפוח אדמה ניתן לגדל כל השנה, מכירה את ה'עיניים' הירוקות שיוצאות לתפוח אדמה, אחרי שהות ממושכת? העיניים האלו – הם הזרעים שלנו. תפוח האדמה גדל בשקט בתוך האדמה, אסור לחפור כדי לבדוק מה שלומו, גם אם אנחנו ממש מסוקרנים. הצצות כאלו עלולות רק להזיק, בסדנאות לנשים מסבירה רחל, כמה זה מפתח את הילדים (וגם אותנו המבוגרים) לסבלנות, התמדה, ציפייה – שהיום אנחנו בדור האינסטנט – אין לנו סבלנות לכלום רוצים הכל כאן ועכשיו, וכמה העבודה באדמה מפתחת אצלנו כישורים חשובים כל כך בדורנו. להבין שהחיים האמיתיים זה תהליך כמו חינוך ילדים, עבודת המידות וכדו'.

ניתן לו להתפתח בשקט, ואחרי כמאה עשרים יום שנחכה בסבלנות – נוכל לגלות את תפוחי האדמה הנפלאים שצמחו לנו". ואיזה אושר ליהנות מירקות שטיפחנו בעצמנו, אין הנאה וסיפוק גדול מזה.

טוב, אני מאמינה שלא רק משלבים ידיים ומחכים… שאלת השאלות: כמה להשקות? ומתי?

"כלל ראשון – חשוב לדעת שרוב הצמחים מתים מעודף השקיה, ולא להפך", מגלה רחל, "אנחנו רוצים להיות לארג'ים וזה מצוין, אבל לא בהשקיה. צמחים צריכים מים לפי דרישה, אין כללים מדויקים או כמות אחידה". ושוב מסבירה רחל כמה ערכים מנחילים בהקמת גינה כמו לקיחת אחריות, הילדים לומדים שאם לא ישקו את הצמחים, לא יהיה מי שידאג להם והם ימותו…

אז… איך כן אפשר לדעת כמה מים להשקות?

"איך את בודקת עוגת טורט אם היא כבר מספיק אפויה?" היא מחזירה, "לוקחת קיסם, ובודקת אם הוא יוצא יבש… נכון? על אותו עיקרון אנחנו בודקים את האדמה. מכניסים אצבע לאדמה, ובודקים את המגע. האדמה צריכה להיות לחה, לא רטובה מדי ולא יבשה מדי. אם היא יבשה מדי – זה הזמן להשקות".

אז לא טוב לפנק את הצמחים בהרבה מים?

"כן, בדיוק כמו אצל בני האדם. ילד שמקבל מדי הרבה פינוק – עלול רק להינזק מכך. שתילים שקיבלו מדי הרבה מים – לא שרדו.

רחל מאמינה שאפשר להרגיש בחוש את החיבור בין בני אדם לצמחים. "יש תרגיל מפעים שאני אוהבת לערוך עם קבוצות. אני שואלת אותן מה החלום שלהן? כל אחת כותבת על פתק את החלום שלה. לאחת יש חלום להקים עסק, השנייה רוצה להתחתן, שלישית חולמת ללמוד את שער הביטחון… ואני מנחה אותן: 'תכתבו את החלום שלכן ותדביקו את החלום שלכן על השתיל, ובכל פעם שאתן מגיעות לטפל בו – תשננו לעצמכן את החלום הזה. תשקו את החלום יחד עם השתיל, תטפחו אותו, תזרעו כל הזמן את החלום שלכן. עם הרבה סבלנות, בסוף הוא בעזרת ה' יצמח!', "אני ממליצה לכולן לנסות את החיבור המדהים הזה"

בהשתלמויות וקורסים שרחל מוסרת הנשים משתפות בסוף השנה איך חלומותיהן התגשמו עם צמיחת השתילים, "זה תמיד מרגש אותי מחדש איך החלומות מתגשמים וצומחים יחד עם הצמחים".

ומה איתך? הולכת לשתול?

להזמנת פעילות / סדנה / הרצאה, השאירי פרטים כאן >>> https://www.bishvilartzy.com/contact-us

לאתר של 'בשביל ארצי' לחצי כאן >>> https://www.bishvilartzy.com

🌱 קורס גינון טיפולי 🌱

מחפשת מקצוע מרתק ומלא שליחות?
קורס גינון טיפולי פותח את הדלת לעולם הטיפול הרגשי, באמצעות הגינה והצומח
לימודים מעשיים, הקמת גינה וסיורים מקצועיים מחכים לכן!

הקורס כולל:
✔ התנסויות מעשיות והקמת גינה
✔ סיורים מקצועיים לאורך הקורס
✔ הכשרה בליווי מקצועי אישי

תעודה מעמותת 'אדם צומח'

רכזת הקורס: רחל רבינוביץ מנכ"לית 'בשביל ארצי'
📅 ימי רביעי, 9:30–14:45 החל מתאריך 19.2.2025
📍 מרכז קהילתי פסגות השבע, התבור 18 בית שמש

💬 לפרטים והרשמה: https://did.li/zh2CN

📞 למידע נוסף: 053-234-1833 (וואטסאפ)

אל תפספסי הזדמנות להתחבר לטבע ולתת מעצמך לאחרים!🌿

4 Responses

    1. שלום רות
      הירקות שהבאנו בכתבה לרוב לא יהיו נגועים בגינה ביתית

  1. תודה רבה
    יש לי כמה שאלות:
    1. תפוח אדמה או בטטה לא צריך להשריש (או איך שלא קוראים לזה) בכלי עם מים ורק אחר כך להעביר לאדמה?
    2. פלפלים, עגבניות וכאלה – עדיף לקנות זרעים בחנות או שאפשר לקחת שאריות מארוחת הערב ;)?

    1. שלום גילה
      1. אין צורך להשריש קודם
      2. אפשר ורצוי לקחת ישירות מהארוחה,
      גם יותר לימודי ומרגש 🙂

      בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוח חם

מחפשת פעילות שתסגור לך את הפינה? ערכת יצירה לכיתה? לצוות? לבת מצווה? קבלי 10% הנחה באתר של "הרמוניה" ערכות יצירה מדהימות לכל גיל! בלחיצה פה תראי את הקופון שלנו >>>

אולי יעניין אותך גם?

קולינריה מנצחת

בקלי קלות: לביבות בננה ושיבולת שועל

ציפי כהן והקמפוס הקולינרי

קולינריה מנצחת

מעולה לארוחת חול המועד קלילה: סירות בטטה ממולאות

ציפי כהן צילום: שושי גרינוולד

תצמחו עלינו

עוזר המון: 10 מעלות טובות בקינמון (כולל ירידה במשקל!)

אודל אלי

מנהלת בבית ובחוץ

המפתח להצלחה ארגונית: עובדים שרוצים לעבוד!

גיטי ויספלד, יועצת ארגונית