בחג החנוכה בילינו הרבה במטבח בהכנה של מנות קולינריות לא שגרתיות, עם הרבה מתוק ומטוגן בשלל צורות וטעמים.
מאפים שכמובן לא בריאים, למרות שכשהם נאכלים במידה, פעם בשנה, הגוף שלנו יכול להתמודד איתם.
היום נכיר מוצר מתוק מזווית בריאה ומזינה יותר. נכון שמתוק לא בריא לאדם באופן כללי, במיוחד בימינו שהוא מקיף אותנו בכמויות גדולות שלא מיטיבות עם הבריאות שלנו כלל – סוכר מתחבא בהמון מוצרים כביכול "תמימים" שלכאורה נראים לא מאוד מזיקים כגון דגני בוקר, קרקרים, בייגלה, אפשר להגיד כמעט בכל מוצר. הסוכר משמש כחומר משמר מהזולים בשוק ומאריך חיי מדף של מוצרים רבים, לכן מומלץ לצרוך מוצרים בייתים ו/ או הכי קרובים לטבע בצורתם הגולמית, כמה שפחות מעובד ותעשייתי (יש כמובן עוד הרבה סיבות לכך…).
אחד מהמוצרים המומלצים בטבע (גם במידה כמובן) הוא הדבש. הדבורה מוצצת צוף מפרחים שונים – פרחי אקליפטוס, פרחי אבוקדו, פרחי בר, פרחי פרות הדר ועוד, הצוף נאגר בקיבה שלה, ומשם הוא עובר תהליך מיוחד שבסופו היא מפרישה אותו לתוך הכוורת, בסיום התהליך נהפך החומר לדבש. השימוש בדבש עתיק מאוד, ושימש למרקחות, שימור, חניטה, המתקה, טיפול בכוויות ועוד. הדבש הוא אנטי בקטריאלי חזק במיוחד, ובין היתר שימש גם לרקיחת תרופות לרפואה וחיזוק הגוף. הדבש אגב, לא מתקלקל לעולם.
מחקרים שנעשו בשנת 2014 הוכיחו את יעילות אכילת הדבש להקלה בתסמיני שיעול בילדים ובמבוגרים על ידי אכילת חצי כפית דבש לפני השינה (כידוע אין לתת דבש מתחת לגיל שנה בעקבות נבגים שעלולים להימצא בו, המערכת החיסונית עד גיל שנה אינה יכולה להילחם בהם מה שעלול ליצור זיהום מערכתי חמור). יש תרופות סבתא נוספות ויעילות במיוחד לשפעת, צינון ומחלות חורף אחרות, כגון לקצוץ בצל שלם לתוך כלי, ועליו ליצוק דבש לכיסוי מלא של הבצל, להמתין כמה שעות עד שיוגרו הנוזלים ולקחת כל שעתיים כף מהנוזל שנוצר למשך 5-6 ימים לפחות.
לכאב גרון – מומלץ לערבב חצי כוס מיץ לימון עם 2 כפות דבש, לגרד לתוך הכוס חתיכה בגודל 2 ס"מ של ג'ינג'ר, להניח בצד לשעה, לקחת כף מהנוזל ולשתות.
לשפעת – לגרד שן שום וכף דבש לתוך כלי עם מים פושרים ולשתות לפני השינה.
לפצעי בגרות אצל נוער – למרוח כפית דבש על הפנים, להמתין 20 דקות ולשטוף, זה מעניק לחות וברק לעור וחיטוי לפצעים.
למצבי לחץ ומתח – לערבב כפית דבש במים פושרים (מים רותחים הורס את תכונות הדבש) ולשתות לפני השינה. ניתן לערבב דבש בדייסת שיבולת שועל (קוואקר), אגב, לקוואקר יש גם תכונות מרגיעות.
חשוב מאוד בקנית הדבש לקנות דבש איכותי, קשה ולא נוזלי. הנוזלי הוא דבש מחומם שנהרסו בו הרכיבים הבריאים על ידי חימום. עדיף לקנות מבית טבע דבש אורגני. רוב המותגים בסופר אינם בריאים ולפעמים הדבש בסופר עשוי מסוכר מחומם עם חומרי טעם וריח. בבית טבע יש שלל סוגי דבש מפרחים שונים, ההבדל בין דבש שמופק מפרח כזה או אחר זה רק משפיע על הטעם, הארומה והצבע.
רכיבי הדבש הם 100% פחמימה, מעט חלבון, מעט ויטמינים ומינרלים ויסודות קורט נוספים. כמובן יש לצרוך מהדבש במידה, לא מתאים לחולי סכרת.
שנזכה שיומתקו לנו כל הדינים, ויהיו לנו חיים מתוקים ומרוממים : )
אודל אלי היא תרפיסטית בוויסות חושי באמצעות סנוזלן וגינון טיפולי.
(אין לראות בהמלצות הנ"ל שום התוויה רפואית כתחליף לתרופה או לריפוי מחלה. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני היישום).