ברוכה הבאה, איזה כיף שאת איתנו : )

איך לגדל גינה קטנה באדנית על החלון שלכם 🌻🌼

כבי בנדיקט, בשביל ארצי

את חולמת מדי פעם על כפר ירוק, שדות רחבי ידיים וניחוחות אדמה… אבל המציאות העירונית אפורה ומלאת פיח מכוניות, והירקות מגיעים מהסופר בשקיות פלסטיק. כמה נפלא היה לקטוף עגבנייה בשלה מהגינה הפרטית, לתבל את הסלט בצמחי תבלין ריחניים, ולהרגיש שותפה לפלא הצמיחה!

"זה לא אפשרי", את אומרת לעצמך, "אלא אם אעבור לגור בכפר"… אבל רגע, מי אמר? גם לך, הגרה בעיר, מגיע ליהנות מגינה פורחת!

התחילי עם אדנית בחלון, או כל כלי ריק שיש לך. בחרי כלי בגודל המתאים, וודאי שיש בו חורים למטה לניקוז, במידה ואין, חוררי כמה כלים בכלי, מלאי אותו באדמת תערובת עשירה, וצאי לדרך!

את אדמת התערובת שתילה תוכלי למצוא בכל משתלה. אל חשש, גם אם תרכשי שק גדול, תוכלי להשתמש בשארית לאדניות נוספות, כי ברגע שמתחילים, אי אפשר להפסיק : )

מה מגדלים?

האדנית, או הכלי שהפך לאדנית, כבר עומדים הכן, מלאים באדמה ומחכים לזרעים שימלאו אותם. קדימה, בואי נעשה את זה!

שאלת השאלות: מה הולכים לשתול? טוב, זה תלוי כמובן מה רוצים שיצמח… אבל בואי נלך על הקלאסי. ירקות עסיסיים פרי עמלכם – מתאים לך? מצוין!

איזה ירקות נבחר? הכל תלוי בעונה. אנחנו מבדילים בין ירקות קיץ לירקות חורף. ירקות חורף, ברובם, הם ירקות שאינם זקוקים ליותר מדי חום ואור, להפך: קרינת שמש מרובה עלולה לייבש אותם. הם מעדיפים לחות, ונהנים מזרם מים צונן.

אז מה לדוגמה מתאים לשתול / לזרוע בחורף? (באופן כללי, זרעים זורעים ושתילים שותלים) ירקות שורש, שאנו אוכלים את השורש שלהם: בצל, גזר, שום, צנון, צנונית, סלק, לפת, סלרי שורש, שומר, פטרוזיליה, כוסברה וקולורבי. ירקות עליים, שאנו אוכלים את העלים שלהם: חסה, כרוב, עירית, שמיר, תרד, רוקט, ארוגולה, סלק עלים, סלרי עלים, בצל ירוק. או ירקות ניצניים, שאנו אוכלים את הניצנים שלהם: כרוב ניצנים, ברוקולי וכרובית.

עונת הזריעה של החורף מתחילה כבר בסתיו! באזור ראש השנה אנחנו מתחילים לזרוע ירקות חורף, ובמהלך החודשים תשרי, חשון, כסליו, טבת. אבל אנחנו כבר בשבט, ט"ו בשבט מחייך אלינו עם השקדיות הפורחות, ועל אף מזג האוויר הקר, (איזה כפור)! אנחנו כבר מתחילים להריח ניחוח אביב באוויר.

עונת הזריעה של ירקות קיץ מתחילה בעיקרון באביב, וממשיכה בחודשים שלאחר מכן: ניסן, אייר, סיון… אבל לקראת סוף שבט, כשהאביב מתקרב, כבר מתאים בהחלט לזרוע ירקות קיץ.

ירקות קיץ זקוקים לאור ולחום. הם צריכים לפחות שש שעות של שמש בכל יום. גם כשאנחנו משקים אותם – הם יעדיפו שלא נרטיב להם את העלים.

אז אלו ירקות שותלים / זורעים בקיץ? באופן כללי, ניתן לזרוע ישירות את הזרעים או לקנות במשתלה שתילים קטנים של ירקות ולשתול אותם – ירקות שאנחנו אוכלים את הפרי שלהם, כמו: עגבנייה, פלפל, מלפפון, קישואים, דלעת, אבטיח, מלון וחציל, או ירקות שאנו אוכלים את הזרעים שלהם, כמו: חמנייה, תירס ושעועית.

אז החלטנו מה אנחנו מעדיפים לזרוע. אם הכנו כמה אדניות – נוכל לזרוע סוג שונה בכל אדנית. רגע, מאיפה יש לנו זרעים? אולי נלך שוב למשתלה? אין צורך! הזרעים נמצאים כאן, קרוב ממש.

הילדים אוכלים ארוחת ערב. את פותחת פלפל, רואה את הגרעינים הלבנים הקטנים שנמצאים בקודקוד שלו? תכננת להשליך אותם לפח? תעצרי! הגרעינים האלו הם בדיוק הזרעים. קחו אותם, כמות שהם, ופזרו אותם באדנית בצורה מרווחת. בדקו שכולם מכוסים היטב באדמה. זהו, זרעתם פלפל! לחילופין, תוכלו לקחת את ראש הפלפל, יחד עם הגרעינים ולהטמין אותו בשלמותו באדמה.

ועגבנייה, מה איתה? גם לה יש גרעינים משלה, נכון? אותם בדרך כלל אנחנו אוכלים יחד איתה… אז בואו נוציא אותם, ונזרע אותם באדנית נפרדת. עגבניות שרי מעולות לזריעה, נוכל להטמין אותן באדמה בשלמותן, ולחכות שיצמח לנו שיח קטן של עגבניות שרי. הקב"ה ברא מנגנון מיוחד לזרעים שנמצאים בסביבה מימית שלא ישרישו את עצמן בתוך הפרי – ויש בחומר המימי מסביב לזרעי העגבנייה חומר נוגד נביטה, כך שרצוי קודם לייבש אותם על נייר מגבת וכשמתייבש חומר נוגד נביטה הוא גם נעלם ואז תהליך הנביטה קורה יותר בקלות (למרות שגם אם נכניס ככה זה יצליח, רק ייקח יותר זמן – הכי נכון קודם לייבש את הזרעים שנמצאים בסביבה מימית – פלאי הבריאה).

רגע, מה עם תפוחי אדמה? הם לא הופיעו בשום מקום ברשימה! נכון, כי תפוחי אדמה גדלים בשתי העונות. תוכלו לבחור מתי אתם מעדיפים לגדל אותם. בתפוחי האדמה זורעים דווקא את ה'עיניים,' מכירה אותן? אלו שיוצאות אחרי שתפוחי האדמה שוהים זמן ארוך מידי… העיניים האלו הם הזרעים של תפוחי האדמה.

רוצים לגדל חמניות? (הם מהממות אגב, וצומחות לגובה משמעותי מאד) – תזרעו גרעיני חמנייה טריים, לא קלויים, שקונים בכל חנות פיצוחים, יחד עם הקליפה. תוכלו להמשיך כך על זו הדרך, עם כל ירק מתאים שתבחרו. ומה הלאה? איך משקים? ואיך מטפלים בזרעים החמודים שלנו? על כך, בעזרת ה,' בשבוע הבא.

תרפיה בטבע: נטיעה של תקווה, צמיחה של נשמה

אין כמו שותפות פעילה של הילדים בתהליך הזריעה, החל מבחירת הזרע המתאים, ועד השתילה שלו באדמה. גם אם הם ראו בעבר צמחים שגדלים, עדיין הם יתקשו להאמין שמהזרע הקטן הזה הולך לצמוח משהו גדול ומיוחד. תוך כדי שאתם זורעים את הזרעים הקטנים שלכם, זו ההזדמנות לחוות את התהליך הזה ממקום פנימי, ולשוחח עליו לעומק.

כשאתם מניחים את הזרע בתוך האדמה, חשבו יחד: מה קורה לזרע בתוך האדמה? האם חשוך לו? איך הוא מרגיש? הציעי לילדים דוגמאות לרגשות שונים, ובקשי מהם לבחור את הרגש שמרגיש הזרע הקטן: הדגימי רגשות שליליים: אולי הוא עצוב? אולי הוא מרגיש בודד? אולי הוא מפחד מכך שהוא הולך להירקב באדמה? מצד שני, הדגימי רגשות חיוביים: אולי הוא שמח? אולי הוא מתרגש? אולי הוא מצפה ליום שהוא יגדל, ויצא אל השמש והאור?

שאלי את הילדים שלך: מה אתם רוצים להגיד לזרע?

"כשאדם מתפלל בשדה, אזי כל העשבים כולם באין בתוך התפילה, ומסייעין לו ונותנים לו כוח בתפילתו… טוב ויפה כשיוצאים לשוח בשדה, שיחה זו תפילה ותחינה וכיסופין להשם יתברך. ואז כל שיח השדה מתחילים לחיות אז ולצמוח, כולם נכספים ונכללים בתוך תפילתו ושיחתו".

(רבי נחמן מברסלב, ליקוטי מוהר"ן, ב,' י"א)

·להזמנת פעילות, סדנה או הרצאה https://www.bishvilartzy.com/contact-us :

·לביקור באתר בשביל ארצי https://www.bishvilartzy.com/

רוצות להישאר מעודכנים מה קורה ב"בשביל ארצי?" הירשמו כאן לתפוצה שלנו: :https://bishvil5.minisite.ms/%D7%94%D7%A8%D7%A9%D7%9E%D7%94%20%D7%9C%D7% AA%D7%A4%D7%95%D7%A6%D7%94%20%D7%91%D7%9E%D7%99%D7%99%D7%9C

9 Responses

    1. שלום
      ככל שהעציץ גדול ועמוק יותר הצמח יגדל יותר
      עציץ קטן, הצמח יתפתח על גבול מסויים
      לגידול ירקות כמו פלפל, עגבניה, חמניה וכדו'- מומלץ לפחות 30 סמ עומק
      בהצלחה!

  1. תודה על הכתבה היפה.
    רק מאירה: אם מתכוונים לאכול את מה ששותלים, אז ירקות עליים זו בעיה הלכתית לגדל במרפסת בגלל הנגיעות הגבוהה
    של חרקים וחוסר באמצעים מתאימים לגידול מיוחד.
    יש בכתבה הרבה דוגמאות של ירק בעייתי: סלרי, פטרוזיליה, כוסברה, חסה, כרוב, שמיר, בצל ירוק, ברוקולי, כרובית, תירס ועוד.

  2. אני ניסיתי לגדל עגבניות שרי באדנית, ויש לי גם כמה אדניות של עלים כמו נענע וכדו' הבעיה היא שהציפורים נמשכות לזה משום מה וכל הזמן נכנסו לי צפורים בחלון עם האדניות, כך שהיום אני לא זוכה לראות את האדניות כי החלון כל הזמן סגור כדי שלא יכנסו הציפורים.
    יש פתרון לזה?

    ועוד הארה חשובה!
    לברר את ההלכה לגבי המרחק שצריך להיות בין האדניות של הירקות, שלא נכשל ח"ו בכלאיים. לכל סוג של גידולי האדמה יש מרחק אחר שצריך לשמור בין האדניות, אז חשוב לברר כל סוג לגופו.

  3. תודה יפה מאוד
    בקיץ הקודם שתלנו ירקות, ו2 שאלות יש לי:
    1. שמנו באדנית של 50*20 בערך, זרע כל איזה 2.5 ס"מ-
    ומכל אחד צמח שיח שלם..
    ככה שבאיזשהוא שלב לא היה להם מספיק אדמה
    זה היה רווי מידי
    אני חושבת שצריך לשים 4 זרעים באדנית כזו (שמנו 20 נראלי… ואז דיללתי ודיללתי ועדיין נעצרה להם ההתפתחות)
    2. המלפפונים המהממים שצמחו – היו מתולעים…. פיכס
    מה אפשר לעשות עם זה?

  4. הייתי שמחה להמלצות על פרחים שצומחים יפה באדנית, שיעשו חלון ירוק ושופע כזה,
    סגנון נשפך וצבעוני
    מה נוח לגידול, ויפה בעיניים

    1. שלום יקרה
      אם את רוצה פרחים נשפכים לעונה זו
      הפטוניות מאוד יפות ומרשימות
      בצבעים שונים

      בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוח חם

רוצה לקבל דרימי במתנה? תירשמי לשבי רגע ו/או תמליצי לחברה להירשם ל'שבי רגע', יותר נרשמות = הגדלת הסיכויים שלך לזכות!

אולי יעניין אותך גם?

חכמת ההמונות

מחפשת פסיכיאטר / נוירולוג עבור הפרעת קשב

ציפי

חכמת ההמונות

שבת גיבוש משפחתית, יש לך רעיונות?

שבי

נותנת מקום

פרק 48: לקחת את שיר

שרי וולך

עזרה ראשונה

מה עושים כשנפתח הראש?

היחידה בשטח