גם את מתמודדת עם ערימות מעילים, וכמויות נעליים מפוזרות בכל מקום? הבגדים והמשחקים זרוקים בכל פינה, ב"ה המשפחה גדלה, וכבר אין מקום לכל מה שצריך. אז הנה הגיע הזמן לממש את הפוטנציאל והזכויות שיש לכם בדירה. אבל הוצאת היתר זה לא דבר שקורה בלחיצת כפתור. הוצאת היתר בנייה הוא הליך בירוקרטי מול הרשויות, ומטבע הדברים זה תהליך שלוקח זמן ולפעמים הרבה זמן.
ריכזתי לכם פה כמה תובנות קריטיות מהניסיון האישי שלי שיעשו לכם את כל התהליך צפוי, פשוט, וקל יותר, ויחסכו לכם כאב ראש ובלגן….
1. ניצול ומימוש הזכויות
ראשית, לפני שאנחנו ניגשים להוצאת ההיתר, חשוב לברר מהם הזכויות הפוטנציאליות שיש לנו בנכס, ולנצל את כולן בהיתר אחד, ממש מצער לגלות אחרי כמה שנים שיכלנו להוציא עוד כמה מטרים, מרפסת, ממ"ד ואולי מחסן, ועכשיו זה להתחיל את כל התהליך מהתחלה. פעמים רבות, בפרט בבניינים ישנים, בדיקת הזכויות בנכס דורשת בדיקה יסודית ומעמיקה, ולכן חשוב לפנות למשרד מקצועי שיבדוק עבורכם את הזכויות בנכס, וכך תקבלו את המקסימום האפשרי ותחסכו עוגמת נפש מיותרת.
2. תכנון תקציב
אנשים רבים חושבים שעלות היתר היא נטו התשלום לאדריכל, אבל חשוב לדעת שיש הרבה תשלומים נוספים בתהליך, כמו מודד, מהנדס ועוד תשלומים לעירייה. בתקופה האחרונה פנו אלי כמה לקוחות עם היתר ישן שנתקע באמצע התהליך עקב תשלומים לא מתוכננים שנפלו עליהם, ומאז ההיתר תקוע ועכשיו הם צריכים להתחיל הכל מחדש, לצערי הם בזבזו המון זמן וכסף… : ( אדריכלית טובה תיידע אתכם מראש על התשלומים הצפויים בתהליך ההיתר, וכך תוכלו להיערך כראוי ולשלם בזמן את הנדרש.
3. תכנון במקביל להיתר
חשוב לדעת שפעמים רבות התוספת משפיעה מאד על תכנון החלל, ולפעמים על התכנון הכללי של הנכס, תכנון מקדים של התוספת מונע אילוצים עתידים הנגרמים מחוסר התאמה בין התכנון להיתר, כמו מיקום ממ"ד חלון או דלת. לקוחה פנתה אלי לאחר שהוציאו היתר בניה, כדי שאתכנן את ביתם לפי כל החלומות שלהם, אך למרבה הצער גילינו שאם היו חושבים על התכנון קודם או במקביל להיתר, היו מכשירים את השטח של התוספת בצורה אחרת. ב"ה מצאנו פתרונות אבל יכולנו לחסוך זמן וכסף עם תכנון מקדים מינימלי, לכן ככלל מומלץ מאוד לחשוב על תכנון אפילו מלמעלה על מנת ליהנות מהתוספת במקסימום האפשרי, לא תמיד ניתן לשחק במיקום התוספת, אך לעיתים אפילו הזזה של חלון או דלת יכולה להשפיע מאוד על התכנון ועל מיקום הרהיטים.
4. אחראי לארגון מסמכים ותשלומים
בהיתר מרובה משתתפים [כמו עמודה שלימה בבניין או כלל דיירי הבניין] מומלץ מאד למנות אחראי על ארגון מסמכים ותשלומים וכל מה שיידרש, אחרת התהליך הופך להיות ארוך ונסחב… לא מזמן הוצאתי היתר בירושלים ל – 8 משתתפים. מיניתי דייר אחד מטעמי על ארגון מסמכים ותשלומים, ואכן הוא ביצע את הנדרש במהירות ויעילות (אפילו פתח חשבון מיוחד בשביל זה ואסף את הכסף מראש, כך שכל אחד מהתשלומים מודד, מהנדס, אדריכל וכו' שולמו באופן מיידי), ולא תאמינו ההיתר יצא במהירות כמעט כמו היתר של מבקש יחיד. כמובן שראוי גם לתגמל את האחראי על עבודתו… : )
5. מימוש ההיתר
חשוב לדעת שחובה לממש את ההיתר תוך 3 שנים. יש אופציה להארכה של שנתיים נוספות, אך חובה לבצע הארכת תוקף!!! לאחר פרק זמן זה ההיתר פג, אין לו שום משמעות!! ואז נידרשים לבצע את כל התהליך מחדש, במקרה שלא יכולים לבצע את ההיתר מכל סיבה שהיא, חוסר תקציב וכו', יש לבנות לפחות את השלד וכך נחשב שההיתר מומש בזמן וניתן להמשיך אחר כך.
לסיום – מומלץ מאד לפנות למשרד אדריכלים מקצועי שמכיר את התקנות ואת ההתנהלות מול הרשות המקומית, ויוכל לכוון אתכם נכון בכל שלב. וכך תחסכו עוגמת נפש וסחבת מיותרת.
חושבים על הוצאת היתר או תכנון דירה? לא יודעים איך? יש לכם שאלות? לחצו כאן ובעז"ה אשתדל לעזור לכם בכל מה שנדרש.
![](https://shvirega.co.il/wp-content/uploads/2024/12/לוגו-3-1024x285.jpg)
הפוסט בחסות הזירה – המקום לאדריכליות ומעצבות. כנסים מקצועיים, מפגשים, חיבור לאנשי מקצוע מומחים, נטוורקינג ועוד. כאן_הכל_קורה.
![](https://shvirega.co.il/wp-content/uploads/2024/11/%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%95-%D7%94%D7%96%D7%99%D7%A8%D7%94-1-%D7%94%D7%96%D7%99%D7%A8%D7%94-%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9B%D7%A5.png)
8 Responses
מעניין מאוד,
בעצם כשאני חושבת על הרחבה של הדירה,
איך אני יכולה לדעת כמה יעלה לי הכל (מהנדס/ אדריכל /קבלן /חומרים וכו..) למי פונים כדי לקבל אומדן תקציב?
אדריכלית מנוסה בד"כ תדע לחשב.
שלום דבי ,
אכן אוכל לכוון אותך מדויק,
עלות בניה זה לא תמיד מדויק, הדבר תלוי ברמת הקבלן הבניה וכו'.. וכן במחירי הבניה המשתנים,
בהצלחה!
בדיוק אדריכלית נותנת את כל העלויות הנלוות להיתר
ממליצה על הדסה מקצוענית וזריזה!
הדסה ממש אהבתי את הפוסט 😉
נמחקה לי חלק מהתגובה 🙂
עלות היתר בניה כן אוכל לכוון אותך מדוייק…
הדסה!
אייזה מרתק!
כמשהי שלא בתחום בכלל,הסברת את הנושאים האלו בבהירות ממש.
תודה רבה!
היי
אם אני בדרך להוציא היתרים לממד אך השכנים מלמטה עדיין לא בונים, כך שאין באפשרותי לבנות כעת.
האם עדיין אוכל להאריך את תוקף האישורים רק עד 5 שנים?
אני מוציאה כרגע לממד מכיוון שאני מוציאה גם אישורים למרפסת ולקומה מעל.
שלום אסתי,
רק עכשיו רואה את הפניה שלך ,
התוקף הוא מקסימום 6 שנים , תוכלו לבנות בנתיים רק את השלד ואח"כ להמשיך .
בהצלחה!