האתר בהרצה, אנחנו יושבים על זה עכשיו...

תנביטו! פעילות חורף מעולה עם הילדים

אודל אלי

שלום נשים יקרות, שמחה להיפגש אתכן שוב : )

הפעם נעסוק בפעילות קלה ומעניינת לילדים, שיש בה יכולת לפתח סבלנות, חקירה, התבונות ועוד.

נפתח עם אגדה משעשת על ילד יהודי (ממוצא אשכנזי כנראה 😉) שאמו שלו הגישה לו את קציצת הדג בערב שבת. על הקציצה הייתה פרוסת גזר דקיקה. תוך כדי האמא שואלת את הילד: 'היכן הגזר גדל?' אז הילד עונה: 'על קציצת הדג!'… 

אנחנו חיים היום בעולם מודרני, שלא חשוף מספיק לטבע, אנחנו מפתחים בילדים שלנו הרבה יותר יכולות קוגניטיביות ופחות חושפים אותם לטבע, ואפילו לאוויר נקי… רוב היום אנחנו שוהים בחללים סגורים, במשרד, ברכב, בכיתה, שואפים לריאות שלנו אוויר מזגנים מלאכותי שמייבש אותנו, מייבש את העור, את רירית העין וגורם לכאבי ראש ועוד. לכן אגב, מומלץ להתלבש טוב ולפתוח חלונות לאוורור במשרד, ברכב ובכיתה. אנחנו מרוויחים מזה אוויר צח, חמצן טרי וטבעי, ותחלופת האוויר מחיידקים ונגיפים העלולים לשהות בחלל החדר

היום נעסוק בפעילות לילדים שתעזור לנו להתחבר לטבע גם בימי החורף האפרוריים. הכל עכשיו אמנם רדום, קר, קפוא, נבול – כך זה נראה מבחוץ כמובן – אבל בפנים מתחולל תהליך נביטה מדהים, תהליך של צמיחה ולבלוב – משהו חדש צומח, ובבוא האביב נראה את התוצאה.

בואו נחווה מקרוב עם הילדים את תהליך הנביטה. כל פרי, ירק, דגן, מתחיל בזירעון קטן, ואנחנו רוצים לראות את זה. ניקח קיטניות – לא משנה איזה, מה שיש לנו בבית: שעועית, חומוס, שעועית מש, עדשים וכו', נשרה בקערת מלאה במים למשך לילה מכוסה במגבת. אחרי הלילה ניקח מסננת, ונסנן את המים. נשטוף את הקטניות קלות, ונשאיר אותן מכוסות במגבת, במקום קריר ויחסית חשוך (לא במקרר).

למה במקום חשוך? מכיון שכך תהליך הנביטה קורה יותר מהר. הנבטוט הצעיר מחפש אור כדי להתפתח וליצור בתוכו את הכלורופיל, הצבע הירוק שיש בצמח, שאגב מאוד בריא לגוף האדם בעקבות תכולת נוגדי החמצון שבו, וביכולת לנקות את הכבד והדם מרעלים. 

זמן הנביטה של כל קטנייה בערך – תלוי בתנאים ובאקלים:

חומוס נובט אחרי 48 שעות. 

שעועית אחרי 48 שעות. 

שעועית מש אחרי 36 שעות ואפילו פחות.

עדשים אחרי 24 שעות.

אפשר להנביט כל דגן או קטניות שרוצים. 

תהליך ההנבטה מפחית את אי הנעימות במערכת העיכול, בזמן אכילתם של הקיטניות.

יש לציין שתהליך הנביטה מעלה את הוויטמינים והמינרלים בקטניות, והוא בעל ערך מוסף לבריאות הגוף. אפשר להמתין לגדילה של הנבטוטים, או לנבטים יותר גדולים ובוגרים.

אחרי שהנבטוטים יצאו, ניתן לאחסן בכלי זכוכית למשך שבוע, ולהוסיף אותם למה שרוצים – למרקים, לתבשילים, לסלטים – או לאכול חי כמובן : )

המתכון האהוב עלינו הוא: לבשל את הקטניות עד כדי ריכוך, לסנן אותם, להוסיף שן שום כתושה, חצי כפית כמון, מעט פלפל שחור, מעט לימון, מעט שמן זית, מעט מלח, לערבב ולאכול בתאבון : )

זה משביע, מוריד חשק למתוקים ובעיקר – בעל ערך בריאותי רב! 

הרווחים מפעילות ההנבטה מקנה לנו ערכים מופלאים כמו פיתוח הסבלנות, התמדה, סקרנות בריאה – כל התכונות שקצת איבדנו בעולם האינסטנט שבו אנחנו חיים.

מומלץ להדגיש לילדים שתהליך שראינו בנביטה של הקיטניות – קורה לכל זרע שנשתול באדמה. הוא נובט עד שהופוך לצמח / ירק או פרי. כך יהיה לנו ולילדנו יותר חיבור ואהבה לטבע.

בהצלחה, בתיאבון, ולבריאות!

אודל אלי היא תרפיסטית בוויסות חושי באמצעות סנוזלן וגינון טיפולי.

(אין לראות בהמלצות הנ"ל שום התוויה רפואית כתחליף לתרופה או לריפוי מחלה. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני היישום).

6 Responses

  1. כאחת שמנביטה באופן שגרתי יחסית – אני מאוד בעד אבל לא ציינת שמאחסנים *במקרר*!!!

    1. הקירור מאט את ההנבטה. אחר ההנבטה רצוי לאחסן בקופסת זכוכית ולאחסן במקרר.

  2. ועוד – שיש קטניות שנהיות מרירות אם לא מכסים אותם
    וחומוס ההנבטה יכולה לקחת כמעט שבוע

    1. כתוב לכסות ולהניח בטמפרטורת החדר וחובה לכשסות אחר זה לא יונבט טוב עם עושים זאת בצורה הנכונה חומוס יכול להנביט תוך 4 ימים וכל הרעיון כאן זה לפתח בעצמינו סבלנות בזמן תהליך זה הריפוי בעיסוק עם הטבע גם עם זה לוקח זמן הרעיון לפתח שלא להתיאש אף פעם גם עם לוקח זמן לנבט לנבוט בהצלחה

  3. כאחת שזה התרפיה שלה.רוצה להגיב לסבי החומוס אני בחודשים האחרונים שמתי אותו בתוך קערת מסננת עם חורים די גדולים כמו של אטריות ושמתי מתחת צלחת ומעל זה מכסה והשארתי בחוץ וזה מבט תוך יומיים.בחומוס אף פעם לא חיכיתי לבטוחים אלא רק למצב של הנביטה…
    ו…משו נוסף ממש חשוב!שאם לא מכסים הזבובים פשוט מתלבשים על הקערה והיו לי כמה!פעמים שהייתי צריכה לזרוק כי לא נעים אבל ממש התרבו בפנים..
    אז בהצלחה מרובה ונשמח אם תביאי מתכונים לקציצות טעימות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוח חם

רוצה לקבל את כל הסודות של השפים ישירות למייל? הצטרפי לניוזלטר השבועי של הקמפוס הקולינרי – וקבלי בכל שבוע טיפים שווים, מתכונים מיוחדים והפתעות שתשמחי לא לפספס!! להצטרפות לחצי כאן >>>

עושה קניות לחורף? תרוויחי יותר עם עמוד הקופונים שלנו! 5% לקניית ספרים ביפה נוף, 10% בקינדר טויס, 5% במרקם – ליצירות ליום גשום, 10% באהבה קטנה ועוד!!! הכל בלחיצה פה >>>

אולי יעניין אותך גם?

חכמת ההמונות

יש לי בחילה—

רבקה

אמהות טובות

שלושה ימי ראש השנה? ככה תכיני את הילדים:

אביטל כהן, פסיכולוגית

זה פוגש אותי

די עם הביקורת! זמן לחמלה עצמית 🧡

הודיה אלבאז

דור ראשון ודור שלישי על כוס קפה

האדם החזק שהם, האדם החזק שאנחנו

מירי קרון