יהיה בית ספר מחר או לא?
יפתחו או יסגרו?
קפסולת-בוקר או קפסולת-צהריים?
לאיזה טלפון מתקשרים היום?
שאלות רלוונטיות ללמידה בשנת תשפ"א. למידה תחת אש הקורונה.
אבל הקורונה היא לא המגיפה הראשונה בעולם, לפני מאה שנים הייתה השפעת הספרדית בכותרות, ולפניה, הייתה אחת הכוכבות המסוכנות: השחפת.
שחפת – "המוות הלבן" הייתה אימת כל הורה, ולמעשה כל אדם. מחלה מדבקת נוראית שקטלה ילדים, נערים, צעירים ומבוגרים.
למעשה זאת מחלה שקיימת עד היום אבל העולם המערבי למד להתגונן מפניה, ולכן מלבד מדינות העולם השלישי אחוז המתים ממנה לא גבוה.
הפתרונות שצמצמו את היקף התפשטותה של השחפת, היו פשוטים: שמירה מוקפדת על היגיינה אישית, זנים מסוימים של אנטיביוטיקה, וצמצום מעגלי ההידבקות המוכר לנו מהמלחמה בקורונה (אין חיסון יעיל נגד שחפת).
מגיפת השחפת, בשונה מהקורונה, הטילה את חיתתה גם על הגיל הצעיר, ולתמותה גבוהה בגילאים אלו.
למידה מרחוק דרך הטלפון או דרך תוכנת זום הייתה פחות רלוונטית, ולכן התחליף האולטימטיבי היה למידה באוויר הצח.
בשנת 1907 לשתי רופאות ברוד איילנד, מרי פקרד ואלן סטון, היה רעיון לצמצום ההדבקה בקרב ילדים: למידה בחוץ. הם הציעו ללמוד בחללים פתוחים.
בתוך חודשים ספורים עברו מספר בתי ספר לשטחים פתוחים כל הניתן: בנין ריק עם תקרה גבוהה וחלונות מכל הצדדים עבר הסבה למוסד לימודים, למידה על הגגות, או במעבורת נטושה.
חלל מאוורר ככל הניתן. שעת מנוחה באחד מבתי הספר הפתוחים
גם מזג האוויר לא מנע את בתי הספר מלדבוק במודל החדש, כולל החורפים הקשים של בניו אינגלד.
הילדים למדו בחוץ בשמיכות מחממות שכונו: "תיקי ישיבה אסקימואים", עם חומרים מחממים שהונחו לרגליהם.
הניסוי הוכיח הצלחה וודאית – אף אחד מהילדים לא חלה! בתוך שנתיים היו 65 בתי ספר באוויר הפתוח ברחבי הארץ שהוקמו על פי המודל של פרובידנס או פשוט הוחזקו בחוץ, המודל עבר גם לערים רבות נוספות בארצות הברית.
כך גם למדו וגם נצחו את מנגנון ההידבקות.
תלמיד בשמיכה מחממת לומד באוויר הפתוח בפרובידנס, בירת רוד איילנד
לומדים, אוכלים ומתאווררים – בחוץ
יתרונות לא רק בקורונה
מתברר שללמידה בחוץ יש יתרונות גדולים, מלבד מניעת הידבקות.
במחקר שנערך ב – 2018, במהלך שנת לימודים, נבדקו האתגרים הרגשיים, הקוגניטיביים וההתנהגותיים בפני 161 תלמידי כיתות ה', במחקר התגלה שהתלמידים שהשתתפו בשיעור מדע בחוץ, הצליחו יותר ביחס לתלמידים שהמשיכו ללמוד באופן קונבנציונאלי.
בבית ספר יסודי בפילדלפיה, השעיות התלמידים ירדו מ – 50 בשנה לאפס, לאחר שהוקם מגרש משחקים בו התלמידים תחזקו גן, נהנו שם מחדרי כושר ומשיעורי מדע.
בבדיקה של שלוש קבוצות סטודנטים בבנגלדש נמצא כי אלו שלמדו מתמטיקה ומדע בחצר בית ספר הצליחו יותר מבחינה לימודית מאשר אלו שהיו כלואים בתוכה.
מעבר לכך, מאות מחקרים לאורך השנים הוכיחו מתאם חיובי בין העיסוק בטבע לבין אנשי אקדמיה; מספר חוקרים מצאו שלמידה בחוץ יכולה לשפר גם את ציוני המבחנים הסטנדרטיים וגם את שיעורי הסיום.
אז אולי כדי להרוויח שתי ציפורים במכה, גם להינצל מאימת הקורונה (והבידודים הכפויים) וגם להרוויח למידה פוריה יותר?
למידה בחוץ גם בניו יורק
חיבור לעולם האמיתי
כבר שנים מתלוננים על כך שבתי הספר מנותקים מהחיים האמתיים, שאין קשר ישיר בין הפרבולה בשיעור מתמטיקה, לבין היום יום של הילד, ואין שום חיבור בין למהפכה הצרפתית למה שקורה היום בעולם.
יש את חיי היום יום, ויש את החומר הלימודי שנשאר תחום בין שיעורי הבית לציון הקדוש.
אין גם מספיק חיבור בין המלל התחוב בספרי הלימוד הכבדים לבין המשחק בשעות אחרי הצהריים עם החברים.
אולי ננצל את הימים האלו להוצאת הכיתות החוצה, ללמד אותם לפקוח עיניים לעולם שסביבם?
מעקב אחרי נמלים וציפורים בגיל הרך, איסוף אצטרובלים בגיל הבוגר יותר, ובכלל שהייה תחת שמש חורפית חמימה, יכולה לתרום לשיעור.
נכון, יש מסיחי דעת לא פשוטים בחוץ, אבל אולי זאת גם ההזדמנות לצמצם את מודל ההוראה הפרונטלית, ולעבור ללמידה עצמאית ומשמעותית יותר?
במצב כזה נחסוך נצמצם הדבקה, נחסוך בידודים, נרוויח שעות לימוד מאווררות, נעימות, ואולי גם חיבור לטבע, לחיים, וקצת פחות נבירה בספרי למידה מעוצבים…
למידה בחוץ גם בישראל
למעשה יש כאלו שכבר חשבו על כך, ואפילו התחילו לייצר מרחבי למידה בחוץ.
באילת למשל, מתוך רצון לצמצם את העברת הנגיף, וגם כדי לתת מענה לנפש שהודחקה במשך תקופה ארוכה בין ארבע קירות, התחילו ליצור מרחבי למידה בחוץ, כמו פה.
מרכז 'חלום חדש' מציע מספר פתרונות ללמידה בטבע עוד לפני מבול הקורונה. אפשר לקרוא עליהם פה. גם הגן הבוטני בירושלים עוסק בהקמת כיתות למידה בחוץ.
למידה בחוץ. 'עולם חדש'
ועוד ידיעה שתפסה את עיני, אמנם לא מרחבי למידה, אבל כן הפניה של הציבור החוצה, כדי לתת אפשרות להתאוורר עם צמצום מעגלי הדבקה. בקק"ל הרימו מיזם של פינות מנוחה והתאווררות בחוץ בבתי חולים ברחבי הארץ. אפשר לקרוא על זה פה.
ובינתיים, עד שיחול שינוי במערכת החינוך. (רמז: הקורונה יכולה למות הרבה קודם…)
הנה הצעות להורים שבמסגרת בית הספר הביתי (אין ברירה, אם לא רוצים בוגרי-קורונה בורים)
כאן יש מערכי שיעורים מלאי תוכן לכל מי שרוצה לקרב את הילדים שלו לטבע.
להרוויח שתי ציפורים במכה, כולל את הציפורים הנודדות של הסתיו…