ערב פסח, כולנו עסוקות בניקיונות, קניות, תכניות, ואין צורך להמשיך ולפרט…
ערב פסח מעלה אצל כולנו קונוטציות מסוגים שונים, ואסוציאציות במגוון צבעי הקשת.
בשורות הבאות אתייחס בעיקר לגילאי 10-11 ומעלה, אך את רוח הדברים ניתן להתאים לכל שכבת גיל.
האם נעצרתן פעם לחשוב מה אומרת התקופה של פסח, ויותר מדויק: חופשת פסח, עבור הילדים ובני הנוער המאותגרים בשטח החברתי?
חופשת פסח היא תקופה שבה מחד גיסא, אין מפגש יומיומי עם הקבוצה החברתית הטבעית – ילדי הכיתה, וגם כמעט ואין פעילויות חברתיות יזומות מטעם המסגרת החינוכית. הקשב של ההורים מופנה להכנה לפסח (ומלווה בסטרס לעיתים קרובות…) והשיח ביחס להתנהלות החברתית מועט עד לא קיים.
מאידך גיסא מזג האוויר קורץ לטיולים וליציאות משותפות, הצעירים מחפשים אפיקים להשתחרר וליהנות בתוך לחץ ההכנות –
וכך נוצר מצב שבו הילדים ה"מסודרים" שיש להם קשרים חברתיים טובים ובריאים, נהנים מיוזמות של מפגשים משותפים, ביקורים הדדיים, שיחות טלפון מסוגים שונים.
לעומתם, הילדים המאותגרים, השקופים, ואפילו ילדים שמסתדרים ביום-יום בכיתה, אבל הקשרים החברתיים שלהם לא מספיק מבוססים, אלה נשארים שכוחים ועזובים. נוצר נתק של כשבועיים-שלושה לפחות בינם לבין הסביבה החברתית שלהם. מה שמעצים את האתגר הבסיסי שלהם בחזרה לשגרת הלימודים.
אז מה עושים? בקצרה ממש, בהתאם לרמות הקשב שלנו בתקופה זו….
- קודם כל, מודעות – הבנת הבעיה היא תחילת הפתרון. לזכור לשים לב בתוך עומס המטלות: כמה זמן עבר מאז הפעם האחרונה שבה הבן/ת שלי פגש/ה חבר/ה או שוחח/ה בטלפון שיחה ידידותית? תמיד קל יותר למנוע בעיות מראש מאשר לפתור אותן לאחר שנוצרו והסתבכו. במפגשים האחרונים שלי בקליניקה לקראת חופשת הפסח, עם רוב המטופלים ערכתי שיחות של חשיבה והכנה: מה יאתגר אותי בתקופה הקרובה? כיצד אוכל להתכונן לקראת אתגרים אלו? מה יהיה נכון לעשות כאשר הם יגיעו? שווה לנסות את זה בבית, תתכוננו להפתעות
- לעודד את הילדים להיות פרואקטיביים ולא לצפות להזמנות, אלא להיפך:
ליזום שיחות טלפון, לחשוב איתם ביחד איך אפשר לשלב בין הצורך בעזרה בבית לשמירה על קשרים חברתיים: אולי לקבוע ביחד עם החברים לצאת עם האחים הקטנים? אולי ללמוד חברותא / לצאת ביחד לקניות / הגעלת כלים וכן הלאה…. הכל כמובן בהתאם לגיל ולמגדר. - ולבסוף, להיות ערניים כלפי הילדים ומצב הרוח שלהם: יכול להיות שהם ציפו שייצרו איתם קשר והם חוו דחיה וזקוקים לתמיכה ולעידוד. לחזק את האמון שלהם שגם פלונטרים חברתיים יכולים להסתדר, אם מוכנים להפשיל שרוולים ולעבוד…
רחלי שרון, קלינאית תקשורת MA
אבחון וטיפול, הדרכה, סדנאות
ליצירת קשר עם רחלי: rs0548482884@gmail.com
2 Responses
מאיזה גיל נורמלי לשמור על קשרים עם חברים בזמן החופשה, בהנחה והם לא גרים מאד קרוב?
לדעתי בנים 9 או 10
בנות מכיתה ג או ד בטלפון
אבל זה תלוי באזור מגורים קהילה וסגנון בית ספר…