"'חושבת על עוד משהו'? את מתכוונת שהיה נראה לך שיעל מתלבטת האם היא באמת מסכימה לקבל את שיר?" שאל יחיאל.
"אולי." ענתה דיני.
יחיאל נאנח בקול.
"אבל זה לא כל כך מסתדר לי." הזדרזה דיני להוסיף. "יעל דברה מאד ברצינות על הרצון שלהם לקחת את שיר."
"מלרצות עד להחליט בפועל יש דרך ארוכה." בעלה מתח את זרועותיו. "גם אני הייתי רוצה, אם הייתי חושב שזה אפשרי. ומה שאת אומרת עכשיו רק גורם לי עוד יותר לרצות לא להסכים לשבוע נוסף. אמרתי לך, בדיוק מזה פחדתי מהתחלה. שלא תהיה ברירה, ושוב לא תהיה ברירה, ובסוף נאלץ אנחנו לקחת אותה."
ולמה כל כך ברור וחתום שהם אכן לא לוקחים את שיר, ואפילו לא יכולים לדון בצדדים השונים של הענין הזה?
דיני תחבה את המוצץ לפיו של ארי, תחושה רעה עלתה בה כשחשבה על השיחה הטעונה של יום האתמול. זה לא אמור להיות כך, אבל אין טעם שהיא תנסה לפתוח שוב את הענין. יחיאל נעול על הסירוב לאומנה.
מה שחשוב עכשיו הוא – שהם יחליטו על השבוע הקרוב.
הגיוני שיחיאל נרתע, ולפחות על זה הם כן מדברים נורמלי.
"אני באמת מקווה שמוטי ויעל כן יקחו אותה." המשיך יחיאל. "אולי בשיחה אחרי צהרים היה משהו אחר שהטריד את יעל ולכן היא נשמעה לך לא כרגיל. את אומרת שנשמע כל הזמן שיעל כן מסכימה, ומוטי ממש רוצה. זאת באמת זכות גדולה לגדל ילד יתום, ואם הוא קרוב משפחה, אז יש גם את המצוה של 'מבשרך לא תתעלם'. אבל זה באמת דורש בצורה לא נורמלית, אפילו רק מבחינת הנטל הכלכלי שזה מוסיף."
"משפחות אומנה מקבלות קצבה חודשית." היא אמרה.
"זה לא משמעותי."
"הקצבה היא של אלף חמש מאות בערך, נדמה לי. אולי אלפיים. זה לא סכום קטן."
"תסתכלי כמה שעות עבודה שנינו הפסדנו בשבועיים האחרונים. ברור שמבחינה כלכלית להחזיק אותה כאן זה נטל, לא הפוך."
אם שיר הייתה אצלם בקביעות, היא גם הייתה הולכת ללימודים, והחיים איתה היו נכנסים לאיזשהו מסלול. לא היה צריך להפסיד שעות עבודה לאורך זמן. יחיאל נלחץ מדי מהענין הכלכלי. זה תמיד כך.
ארי פלט את המוצץ.
דיני שינתה את התנוחה שלו, נמנעת מלומר בקול את מחשבותיה. יחיאל רגיש לענין הכספי. כשניסתה בעבר לומר לו שאולי עדיף שהם יצטמצמו כדי שהוא לא יהיה חייב להוסיף שעות עבודה רבות כל כך, הוא הגיב כאילו פגעה בו אישית.
מהסלון נשמע קולה של ריקי, מריעה לשיר שהצליחה להשלים לוח שלם של כרטיסי משחק. איזו נשמה טובה ריקי, ובאיזו בגרות היא מתנהגת עם שיר. ניכר שעושה לשיר טוב להיות איתה.
"אם נשלח את שיר למוטי ויעל לפני שיהיה סיכום ברור שזה קבוע, יצטרכו להגיד לשיר שזה זמני, כדי שלא יהיה לה משבר אם היא תצא משם." היא אמרה ליחיאל.
"אז?"
"אז היא תבין ששלחנו אותה מכאן, כי לא רצינו שהיא תהיה אצלנו."
הוא נאנח בקול.
"אתה בעצם לא רוצה ששיר תהיה פה שבוע נוסף, כי אתה חושש שיצא בסופו של דבר שהיא תישאר לאומנה?"
"משהו כזה."
דיני שינתה את תנוחתו של ארי, מנסה לסדר את מחשבותיה. "אתה חושש שמוטי בסופו של דבר לא יסכים, וגם האחרים לא, ואז כאילו לא תהיה לנו ברירה?"
"כן. לכולם הכי נוח שהיא פה ושכבר יש פתרון לבעיה."
"אבל אם נגיד בצורה ברורה שאנחנו לא רוצים לקחת אותה לאומנה? הרי אף אחד לא יוכל להכריח אותנו."
"את לא תרצי להוציא אותה מהבית, אחרי שהיא כבר תהיה פה."
"אני כבר עכשיו לא רוצה." לרגע חייכה. "לא באמת. אני אוהבת אותה ואכפת לי ממנה, אבל אני גם מחכה שהיא תעבור למוטי. קשה איתה, ואתה צודק שעם העבודה ב'שזיף' זה יהיה בלתי אפשרי."
יהודית פליישמן התקשרה בסופו של דבר בעצמה בבוקר. אמרה לדיני בחמימות שהיא תשמח לקבל אותה לעבודה במשרד הפרסום, שהיא זקוקה לה החל מעוד שלושה שבועות, ושהמזכירה שלה תשלח בימים הקרובים חוזה לחתימה.
כך שזה בעצם סופי שהיא מקבלת את העבודה, אפשר כמעט לומר. אבל כמו שיחיאל אמר, שום דבר אינו סופי, עד שהוא באמת סופי.
"תחזרי מיד למיטה!" קולה של אלישבע נשמע מהסלון. היא כנראה נוזפת שם באילה.
לפני כן היה נראה שאילה כבר כמעט נרדמת.
יחיאל פסע הלוך ושוב בין המיטה לקיר, נראה כמי שרוצה לסיים את השיחה.
"בעצם צריך לענות לעירית תשובה מחר בבוקר?" הוא שאל.
"כן."
"רגע, היא לא אמרה שהיא תבוא לפה השבוע?"
"כן. היא הייתה אמורה להגיע, אבל התנצלה שיש עומס גדול בלשכה, ולכן אין לה אפשרות להקדיש בוקר שלם לנסיעה אלינו. היה נשמע שהיא גם השתכנעה מחזקי, שאפשר לסמוך עלינו."
"יו איזו מחמאה."
צחוק נמלט מדיני.
"אני חושבת שאם נהיה מאד החלטיים עם הענין של האומנה, אז יהיה ברור לכולם שאנחנו באמת לא לוקחים את שיר, ושמישהו אחר צריך לקחת אחריות." היא אמרה. "לא נראה לי שבגלל שבוע אחד נוסף זה ישתנה."
"אמרנו שאם מוטי יתחרט, זה כנראה יקח יותר משבוע."
"נכון, אבל גם שבועיים לא ישנו, אם באמת נהיה אחר כך החלטיים." היא חייכה. "לא אמרתי שאני אהיה החלטית. אני לא אהיה. אם אף אחד לא ירצה לקחת אותה, אני כנראה כן ארצה שאנחנו נגדל אותה כדי שהיא לא תתגלגל למקומות אחרים, אבל אני לא אלחץ עליך להסכים אם אתה לא רוצה, והבנתי שאתה באמת לא מסכים."
מבטיהם נפגשו.
"אני שומע." אמר יחיאל.
"בקשר לעכשיו – ברור שקשה כשהיא כאן, אבל באמת כואב הלב לטלטל אותה לעוד מקום רק בשביל כמה ימים."
"זה הגיוני." הוא שפשף את מצחו. "אבל אני צריך לחשוב על זה."
לפחות על השבוע המיידי הזה הם מצליחים לתקשר טוב, כמו על כמעט כל דבר אחר.
"אני אשתדל שבשבוע הבא יהיה פה יותר נורמלי." היא תעשה מאמץ כדי שהשהות של שיר תהיה פחות קשה ליחיאל, שהבית יהיה רגוע יותר. אולי תעשה מבצע מיוחד לילדים על עזרה בבית, בשביל השבוע – שבועיים הקרובים. והיא תחפש דרך להעסיק את שיר בבקרים, בלי שיידרש ממנה עצמה כל כך הרבה, כך שתוכל לסיים את העבודות שהיא חייבת ללקוחות.
בעלה הביט בה. "את ממש רוצה להשאיר אותה כאן."
"לא יודעת אם אני רוצה להשאיר אותה, כמו שאני לא רוצה לשלוח אותה." תוך כדי שאמרה את המילים, קלטה מה מניע אותה. "נראה ששיר חכמה ומבינה יותר מהגיל שלה. אני חושבת שאם נשלח אותה למקום זמני אחר, היא תבין שאנחנו לא רוצים אותה. אין לי לב לעשות לה את זה."
יחיאל הנהן.
"לא נורמלי שאנחנו צריכים לקבל החלטות בכזו מהירות." הוא אמר.
אילה צרחה בסלון, ריקי נזפה באלישבע. אלישבע החזירה בצעקות.
יחיאל החזיק בידית הדלת, פונה לצאת. "יש לנו בכל זאת את הלילה לחשוב על זה. נחליט בבוקר. ו- רגע, דיני. מרוב בלגן אפילו לא אמרתי לך."
"מה?"
"חזקי התקשר כשהשכבת את יונתן ואילה, הוא רוצה שאסיע אותו מחר לבאר שבע, עם שיר. צריך לפנות את הדירה."
"וואו!"
"זה סוף חודש, ואין כמובן טעם לשלם על חודש נוסף של שכירות. הוא מתכנן להביא את שיר להיפרד מהבית, ואחר כך לגן, ובזמן שהיא תהיה בגן, לארוז כל מה שצריך לקחת."
"הוא רוצה שתעזור לו?"
"כן, והוא גם צריך מישהו עם רכב, בשביל כל מה שהוא ייקח מהבית."
"הסכמת?"
"כן, אני אצא עם שיר בבוקר, ואאסוף את חזקי בעזרת השם מצומת שילת." יחיאל חייך לרגע. "לפחות תרוויחי בוקר שקט מחר. גם זה משהו."




יפה.
סופסוף שיחה נורמלית ביניהם.
איזה הפתעות הם הולכים למצוא בדירה?
ואני שמחה שהם לא מעבירים את שיר הלאה (או לפחות חושבים על זה ברצינות).
קשה לחשוב על ילדה עם כזה אובדן מתגלגלת ככה…
תודה שרי.
מילים מביעות כל כך:) מרגישים את האווירה נושבת בין המילים…
השיחה הזאת כל כך עשתה לי טוב.
דיני אמרה ליחיאל כאן באופן רשמי שהיא היתה רוצה להשאיר את שיר אצלה, אבל בגלל שהיא יודעת שהוא לא רוצה – היא לא תילחם איתו.
זה יפה, זה זוגי, זה הבעת הרצון שלה ביחד עם נתינת המקום והכבוד לרצון שלו.
והוא – באמת אמר מיד שהוא צריך לחשוב…
וכן, ברור שהם שניהם כאן במצב מאוד לא תקין ונורמלי, וצריכים לקבל החלטות משמעותיות בפרק זמן קצר ועם הרבה לחצים מסביב…
אני חושבת שיחסית לסיטואציה הם מתקשרים מעולה!
ומחר חזקי ויחיאל יפגשו לבד, בלי דיני הטעונה כל כך, ואולי – אולי חזקי יצליח סוף סוף להסביר מה בדיוק קרה שם עם טובה, ההסבר שהוא כנראה לא אמר לדיני, כי את מוטי זה מאוד הסעיר ושיכנע…
שרי אני רואה פה חוט השני בין הסיפור הזה לסיפור הקודם,
יש פה רגע שהאשה מצליחה לראות את הבעל שלה באמת,
להגיד לו שהיא רואה אותו
(יחד עם זה שהיא חושבת אחרת, היא לא מתבטלת בכלל)
ואז קורה קסם…
זה מסר מדהים בעיני,
כי מה באמת כולנו רוצים?
שיראו אותנו…זה הכל…
והלוואי שאשכיל לראות את בני משפחתי
גם ביום יום
בלי סיטואציות מורכבות…
יישר כח!
פרק מושלם!
אני רוצה להגיב לתגובה על הפרק משבוע שעבר.
(קראתי מאוחר, ואם אגיב שם אף אחת כבר לא תקרא ותגיב לי, אז – )
באחת התגובות, מישהי כתבה שלשיר לא היה יום אחד שפוי בחייה או משהו מעין זה. קומם אותי מאד. אני יכולה להבין מנין ההסתכלות הזו נובעת, וחשוב עד מאד לעשות סדר בענין. סליחה מראש על היומרה.
למה לא היה לה יום שפוי בחיים?
ילדה שגרה עם אמא היא בהכרח אומללה?
הציבור הכללי מלא בילדים שחיים עם הורה אחד. שכונות הפריפריה מלאות במשפחות שהן חד-הוריות קשות יום, אבל משקיעות בילדים את הנשמה. (גם שכונות הלא-פריפריה, אבל לפי הסטיגמה הן כולן עשירות ולא אכפת להן מהילדים… תשאלו את מאי גולן. זה נושא לפיתוח בהזדמנות.)
נראה ששיר קיבלה המון אהבה וגם טובה בעצמה היתה אהודה והיו יחסים חמימים בין השכנים. סוג של חיבוק שעוטף דווקא שכונות פשוטות של אנשים טובים וחסרי יומרות, שמכירים את החיים ומתמודדים כל אחד בשלו. זו מציאות חיים חיצונית ולא היא מגדירה את האישיות ובונה את השפיות. ילדים רבים, יותר מדי, גדלים במשפחות כאילו נורמטיביות אבל לא מאוזנות רגשית. אני לא מדברת על קצוות של התעללות, אלא מניפולציות רגשיות "עדינות", ציניות, ביקורת והקטנה, הורים מתפקדים לדוגמה בטכני אבל לא רואים את הילד, כבשה שחורה, תעדוף של ילד פלא… לא חסר.
במקרה של שיר, אני התרשמתי שהיא גדלה באופן בריא ושפוי במיוחד וזכתה לפיתוח רגשי מאוזן ונכון. האנשים סביבה חמים ואוהבים: הגננת אוהבת אותה במיוחד, זה ניכר. גם השכנה. היא ילדה חכמה וגם מפותחת ובוגרת רגשית. יודעת לספק את עצמה.
תראו איך שיר חזקה! היא נסוגה לתוך עצמה וחוסכת באנרגיה, אבל לא בורחת לבור שחור של קהות חושים. היא לא מתריסה, לא מתפרצת, אבל גם לא מרצה בלהיטות. אני מתפעלת מכמה שהיא מאוזנת: בתוך הפחדים והמבול היא בוחרת להעזר בסביבה. נזהרת אבל גם מגששת אחרי אמון: היא כן מבקשת בדרכה השקטה אוכל, שינה, את הפיז'מה שאוהבת. משתפת פעולה אבל לא יוצאת מאיזון. מן הסתם היו לשיר חיים לא פשוטים טכנית וכלכלית, אבל מהפרופיל שלה עולה ילדה שזכתה לחיים שפויים עם יציבות ואהבה ויחס רגשי נכון. זו לא ילדה שגדלה מעורערת!
שרי, מה שיפה מאד בסיפור, זה הצוהר שאת פותחת לחיים פנימיים מול חיצוניים.
כמה יחסים שבריריים ואמוציות מודחקות ומערערות יש במשפחות הכי "נורמטיביות" לפי הספר.
יש לנו בראש דיכוטומיה בין אנשים שנולדו בצד הנורמלי של הנראות – לבין אנשים שנולדו וחיים בצד חסר המזל, ועל כן הם נדונו לחיים "לא שפויים".
אבל זה ממש לא כך! מצבי קצה וטרגדיות ודרמות. המורכבויות נמצאות בתוכנו. הנה ההורים של דיני כדוגמה – תולים התפתחויות בחיים שלהם בגורמים חיצוניים ש"נפלו" עליהם. שרי פותחת משפחה מהקצה הנחשק, ומראה כמה סיבוך, עומק, משמעות והשפעה יש בתוך מערכות יחסים ורגשות שאינם מפותחים נכון. כמה אנחנו משליכים על אחרים. בקצה השני, אפשר להווכח שבלי תלות בשום נסיבות חיצוניות של איפה נולדת וכמה נסיבות החיים הן לפי הספר (גילי השכנה, כמשל) – תמיד אפשר לבחור להעצים את הטוב, לעשות את הנכון ולהשפיע את הטוב והבריא הלאה.
אני מסכימה עם כל מה שכתבת
אבל רק חשוב לי לומר, שאני מניחה שההיא שכתבה כך התכוונה ששיר גדלה עם אמא שלכאורה לא היתה יציבה נפשית…
אבל כן, את צודקת, שיר מתנהגת בצורה הגיונית ומצופה למצב שאליו נזרקה, ובולט שהיתה קשורה לאמא שלה וקיבלה ממנה הרבה, ואולי טובה לא היתה במצב טוב כשחזקי יצר איתה קשר – אבל שיר גדלה למציאות שבה חזקי נוכח ועוזר, ומשמעותי מאוד בחייה, וכנראה שגם ציפי אשתו.
רק ברגע ההוא שבו דיני ארזה לה חפצים אחרי הלויה, ושיר לקחה את הבובה – כבר הבנתי שזו ילדה שיודעת מה יעשה לה טוב, מה יתן לה תמיכה. זהו רגע מיוחד!
וההסתגרות שלה בתוך עצמה יכולה להוכיח על רמת רגש מפותחת מאוד.
ואמנם כאן בסיפור לא ראינו את זה, כי שיר שותקת, אבל הגננת שלה הרי אמרה שהיא חכמה וחברותית – שזה דבר שמושפע דבר ראשון מאמא שלה!
אמא של שיר לא הייתה יציבה נפשית.
כך שלא בטוח שהילדות שלה היתה כל כך יציבה ורגועה כמו שאת מתארת.
וזה לא קל לגדול רק עם אמא בלי אבא, אחים ואחיות סבא וסבתא וכו'
חוסר יציבות נפשית בתקופות מסוימות לא בהכרח אמורה להשפיע על היחס שלה לילדה הקטנה שלה, גם אם היא היתה בדיכאון וחרדות יכול להיות שאספה את עצמה כשהיתה איתה והיא היתה הנחמה שלה שלה שכך הצליחה להחזיק מעמד.
חייבת להגידף אם בעולם הכללי (ולא רק) קיים מציאות שילדים רבים גדלים עם הורה אחד זה לא הופך אותו לנורמאלי. אולי הוא חובה פחות חילוקי דעות אבל ממש לא בריא. החיים של שיר לא נשמעים יציבים לא חייב להיות שלא היו תקופות רגועות יותר ופחות אבל בסךהכללי מאתגרים.
מחילה אבל כביכול אצלנו החרדים אין בעיות…
את יודעת כמה הקליניקות מלאות בזוגות שלא מסתדרים
איזה הישרדות צריך בשביל לראות הורים רבים כמו ילדים קטנים ולהמשיך לכבד אותם…
יכול מאוד להיות ששיר מפותחת רגשית ובוגרת כי היא המון פעמים היתה צריכה לעזור לעצמה
לכל מי שגרמתי לה להתקומם, אני הגבתי שבוע שעבר בלי קשר להתנהלות של שיר, אלא כי דמויות ההקשרות הראשוניות בחיים של שיר לא קיימות/ פוגעניות/ מתנערות מאחריות, האבא לא בתמונה, האמא לא יציבה נפשית ומשפחה קרובה אין, אז יכול להיות שהגננת אהבה אותה והיתה לה ולאימה איזו סביבה תומכת, וחזקי ניסה לעזור ולתמוך,
אבל מן הסתם אמא שלה לא גידלה אותה נורמלי, אם היא נהרגה בתאונת דרכים ב2 בלילה (אם אני זוכרת נכון) מי שמר עליה?החברה של טובה? מי היו החברות של טובה?
טובה היתה נערה בסיכון שלא טופלה בשום מקום(ואנילא מחפשת אשמים)
התגלגלה אל החיים האלה ולא בחרה לגדל ילדה לבד,
ועובדה שהגיעה למחלקה פסיכיאטרית,
אני מתארת לעצמי שאם היה בה כ"כ הרבה זעם על ההורים ומורכבות מולם, היא לא ידעה להעביר לה משהו אחר.
אין טעם להביא את הדוגמאות מהעולם הכללי כי כאן זה לא הסיפור, והעולם הזה לא כזה שפוי..
וחד"מש בציבור החרדי לא חף מבעיות,
זה לא שחור ולבן, רק הבעתי דעה של טובה ושיר.
זה פשוט אחד הסיפורים היפים שקראתי פשוט על החיים בעצמם…
אני גם חושבת שזה פשוט אחד הסיפורים היפים שקראתי פשוט על החיים בעצמם…
אבל לי היה נראה ברור שלחיות עם אמא לא יציבה ולא תמיד הגיונית כמו שחזקי הגדיר- מלאה תסכול ומרירות זו ילדות לא נעימה. הנוכחות של חזקי אולי הצילה מקטסטרופה אבל לא בטוח שהיתה נוכחות כ"כ חזקה. השתיקה וההסתגרות של שיר בבית זר בעל אורח חיים שונה לא מוכיחים על טיב הקשר עם אימה.
עדיין אני מחכה להפתעות שיגלו לנו מה באמת קרה עם טובה? מה הסיבה שחזקי באמת לא לוקח את שיר..
לי נראה שפתרון האומנה יצוץ ממקום בלתי צפוי שונה ממה שמדבררים עליו.
אני חשבתי שהגיס של השכנה גילי יתברר כאביה של שיר ,אולי ישקמו אותו יחזירו אותו בתשובה…
או שהסיפור ימשיך להיות ללא הפתעות וריגושים אלא שיקוף של הפנים האנושי…
סתם שאלה..
מציק לי, למה כיוון החשיבה הגיוני- שבדיוק בפוקס הגיס של השכנה הוא הוא בעלה של טובה…??
הרי שרי, לאורך הסיפור מוכיחה שוב ושוב שזה סיפור מאוד אוטנטי מחיי היום יום..
ולכן, דווקא
הראש שלי לא מחפש את ה"קניטש" הסיפורי הזה,
שהכל מסתדר לפאזל "מגניב"
כי ככה זה לא בדר"כ בחיים, נכון?
אז מסתמא.. גם בסיפור זה לא יהיה..
לי יש הרגשה שהאבא שם היה ערבי….
מישהי כבר כתבה את זה באחד בפרקים הקודמים
וואוו, שאפו לדיני! היא עשתה צעד גדול מאד כשהיא הצליחה לראות את הקושי -אפילו אפשר לומר: החרדה -של יחיאל, מזה שייכפה עליהם לקחת את שיר לאומנה וכל החיים שלהם ייהפכו (בעיניו), והרגיעה אותו שהיא לא תלחץ עליו להסכים. אפילו שהיא מאד רצתה.
זה מאד לא קל, והיא עשתה את זה
ואוטומטית היא הרוויחה בעל רגוע וקשוב יותר.
לי מרגיש שדיני פוחדת מהתגובות של יחיאל וזה משפיע על התגובות שלה והיא בעצם מהלכת על ביצים איתו
לא בטוחה חוסר מחשבה
הגיוני מאוד מאוד לתת לילדה להפרד מהבית שלה!