ברוכה הבאה, איזה כיף שאת איתנו : )

נוח לך בכלוב הזהב? ואיך עיצבנו מחדש את התפקיד של רחל בהייטק

שרי שטרן

"מכירה את המשפט 'השינוי מתחיל בקצה אזור הנוחות שלך'? אני חושבת שהוא מדבר אלי, ממש עלי." כך פתחה רחל את פגישתנו, לפני כשלוש שנים.

"על פניו, אין לי סיבה אמיתית לעזוב את כלוב הזהב שאני נמצאת בו. אני עובדת הייטק מצליחה, בחברה מעולה, שכר שאין יכולת להשוות אותו לעולם התעסוקה, הוא אינו בר תחרות בכלל… אם לא בעלי שדוחף אותי לעשות שינוי – בהתאמה לתלונות החוזרות ונשנות שלי…. לכאורה הייתי נשארת שם עד הפנסיה."

אנחנו צוללות לשיחת עומק על אזור הנוחות ואתגריו – חולקת את רישומיה אתכן:

מה עוצר אותנו מלבצע שינוי, גם כאשר אנו בטוחות שאנו זקוקות לו?

לעתים אנו עייפות מהמקצוע או ממקום עבודה, אבל התנאים הטובים מקשים עלינו להיפרד ולעשות שינוי.

יש נשים שחוששות מאובדן המעמד הכלכלי/מקצועי, או מרגישות לא נעים לפנות לעיסוק שייתן להן סיפוק אבל נראה "פוטוגני" פחות. גם תנאים נוחים כמו קירבה לבית או שעות נוחות, עשויים להשאיר אותנו במקום נוח, אבל לא מאתגר/מספק.

מצד שני, אני מסבירה מיד לרחל, בל נשכח שיש מקומות עבודה שאם נעזוב אותם, לא בטוח שתהיה דרך חזרה…

חלק לא מבוטל מטעויות שעושות נשים שרוצות שינוי תעסוקתי, נעשות בחסות המנטרה של "צריך לעזוב את אזור הנוחות", כאילו מי שלא תעזוב את אזור הנוחות שלה כמה שיותר רחוק ומהר – לא תוכל להתפתח מקצועית.

הסיבה העיקרית לכך היא חוסר הבנת המשמעות האמיתית של 'אזור הנוחות', ומשמעותו בעולם העבודה.

אם כן, מהו אזור הנוחות? 

אזור הנוחות הוא לא אזור פיזי, אבל הוא בהחלט אזור עם גבולות ברורים.

למרות שאזור הנוחות כולל פעולות שנח לנו לעשות, ונוכל תפקד בהן בלי חשיבה עמוקה או קושי כלשהו, גם לו יש גבולות. כלומר, יכול להיות שאת באזור הנוחות, אבל במשהו הספציפי שאת עושה לא נוח לך. יכול להיות שבאמת יש לך "אזור נוחות" בעבודה, אבל בתוכו יש הרבה דברים לא נוחים – ייתכן שאת חוצה את גבול אזור הנוחות.

איך נבין מהו גבול אזור הנוחות? לפי מידת הלחץ שנרגיש לפני ובעת עשיית הפעולה. אם נחוש פחות שביעות רצון, ואפילו חשש מפניה, כנראה היא נמצאת מחוץ לגבולות אזור הנוחות.

אזור הנוחות הוא מנגנון טבעי שנועד לסייע לנו להתמודד עם החיים בהצלחה. הכרת הגבולות של עצמנו היא מטרה חשובה בפני עצמה, סביר להניח שמי שתרצה להתקדם בחיים (בכל תחום אגב) הרבה פעמים תצטרך למתוח כל פעם את הגבולות עוד קצת, אבל חשוב לעשות זאת בצורה מבוקרת ומושכלת. מי שמרגישה שהיא חוצה את אזור הנוחות באופן קבוע, ייתכן שהיא צריכה איזשהו שינוי.

תמיד נוח באזור הנוחות?

זו שאלה מעולה. אזור נוחות הוא לאו דווקא מקום נוח. מבחינה פסיכולוגית אזור הנוחות הוא המקום שבו הסביבה נתפסת מוכרת, נינוחה, נשלטת. 

בהתאמה, נשים רבות, החשות חוסר מיצוי, שחיקה, קושי בתעסוקה, מבקשות לעזוב את "אזור הנוחות" שמתברר פתאום כלא כל כך נוח, ולחפש לעצמן מקום חדש, נכון ומדויק יותר, כזה שייתן להן את המענה הנוח באמת, מכל הבחינות.

חוזרת לתפקיד של רחל. אנחנו מנתחות מה נוח בו ומה פחות : )

השכר – מעולה, החברה – חרדית, נשית, שמורה אפילו. התנאים – מצוינים. דבר אחד קשה מאד: בקורונה היא עברה לעבוד מהבית, וכעת – החזירו את הצוות שלה לשבוע עבודה מלא מהמשרד. אחרי ההרגל שהפך את היום יום לחוויית נוחות אחרת עם עבודה מהבית – היא ממש נקרעת יום יום לקום ולנסוע לעבודה.

עוד "בונוס" שנוסף לאזור האי-נוחות בעבודה שלה הוא אפשרויות הקידום המצומצמות מאד שיש בחברה בה היא עובדת, עד כדי כך שהיא לא רואה היתכנות לשינוי תפקיד או קידום כלשהו בעתיד הקרוב והרחוק.

"אבל את שמה לב, שאין כאן באמת שום דבר מהותי שיצדיק שינוי? אני סתם מפונקת. 

מיצוי אני צריכה? בטח תגידי לי עכשיו להירגע ומהר, לשמוח בחלקי ולראות את הטוב במה שיש לי, 

אוף. וזה מה שהכי מתסכל אותי, אגב, האמירות האלו שלי לעצמי".

צריך סיבה מספיק טובה בשביל לעשות שינוי

ישנה תפיסה רווחת בתהליכים תעסוקתיים, אני מסבירה לרחל, שרק מי שמגיעה למצבי קצה בעבודה, חייבת לעשות שינוי, אחרת – למה?

אבל האמת היא שאם את נמצאת במצוקה או באי שקט, צריך להבין לעומק ממה המצב הזה נובע. 

בתהליך קידום תעסוקתי, עולים נושאים שונים מהווי החיים בעצמם, מהעבר ומההווה התעסוקתי. הבדיקה הזו עוזרת לעשות סדר במחשבות וברגשות ולהבין את הצורך האמיתי שקיים.

אמנם, בהחלט ייתכן מצב שבסוף ההחלטה תהיה להישאר באותו מקום עבודה, והשינוי הנדרש יהיה במעבר לתחום אחר, או בעיצוב התפקיד בצורה שהולמת יותר את הכישורים והיכולות. כדי לבצע את השינוי בצורה הנכונה ביותר צריך לערוך בירור מעמיק של הצרכים, החוזקות והנטיות התעסוקתיות.

אבל לפני הכל – חידדנו את הנקודה שזה בסדר לגמרי לרצות בשינוי, גם אם נמצאים במקום שהוא מושא חלומות של אחרות – וזה כבר נתן לרחל הרבה רוגע ויכולנו להתחיל להעמיק בתהליך.

ניתחנו יחד את החוזקות והמוטיבציות ובהתאמה את גורמי השחיקה שלה –

מתיאור של סדר יום טיפוסי בעבודה עלה, כי רוב היום בעבודה היא כמעט ולא משתמשת ביכולת היצירתית שלה, ובפתרון בעיות ואתגרים, ואלו דווקא החוזקות שהביאו אותה ללמוד את התחום! בעבר, כשהביטוי לחוזקות והנטיות שלה היה חזק ומשמעותי בעבודה, היא נהנתה ופרחה, אבל ככל שהעבודה הפכה לאנמית יותר ודינמית פחות, היצירתיות הלכה ונכבתה, השימוש ביכולות הניתוח, האתגר ופתרון הבעיות נהיו מינוריים ולכן היא הלכה ונשחקה מיום ליום.

בנוסף, אחת התכונות הבולטות של רחל היתה יכולת יזמות והנעה לפעולה. תכונה זו התנגשה קצת עם ראש הצוות האחראית, שדאגה לתת לה את התחושה שכדאי שתקטין ראש…

כשרחל הבינה שזו לבד סיבה מספקת בשביל לרצות לעזוב, בלט לה פתאום מה באמת מציק לה, ואז היא גם קיבלה פתאום כח.

מכירות את זה שידיעת הבעיה היא חצי מהפתרון?

אחרי שלרחל היה מספיק ברור מה חייב להיות לה ביום עבודה כדי שתחוש סיפוק, היה הרבה יותר קל לשרטט את הדרך להגיע לשם בס"ד.

דברנו על המושג "עיצוב תפקיד". לא תמיד השינוי חייב להיות מהפכני. הגדרה מחדש של תפקידים ותחומי אחריות שונים יכולים בהחלט להספיק לפעמים. כך גם היה אצל רחל. לאחר שאפיינו תפקיד שהולם את הכישורים שלה, וכמובן אחר שבדקנו שבקשות מסוג זה מקובלות ומובנות בחברה בה היא עובדת, רחל יזמה שיחה עם מנהלת המחלקה, והציעה בפניה את הבקשה לשנות תחומי אחריות ולהגדיר מחדש את התפקיד שלה. 

זה לקח קצת זמן, אבל בסופו של דבר היא קבלה תפקיד מדויק הרבה יותר, עם אופק לקידום, עניין וסיפוק ובעיקר – עברה צוות וכבר לא היתה כפופה לראש הצוות שדאגה להקטין אותה.

היא אפילו ביקשה, וקיבלה, לעבוד יומיים בשבוע מהבית, וגם זה נתן לה אוויר והוסיף המון למציאות החיים החדשה ב"ה.


משהו לקחת הביתה:

אזור נוחות לא חייב להיות נוח, יכול להיות שהוא רק מאפשר לך בטחון ויציבות.

בדקי האם התפקיד שאת מבצעת כיום, שייך לאזור-נוחות-נוח או פחות.

ככל והתשובה תהיה לא – נסי לדייק עם עצמך מה מפריע לך, מה חסר שם, שאם רק היה לך אותו, בכל זאת היה לך נוח – ככה תדעי האם את צריכה שינוי מהותי, או עיצוב תפקיד יעשה את העבודה.

(אגב, עיצוב תפקיד לא חייב לקרות דווקא בתוך הארגון/מקום העבודה הנוכחי שלך. המשמעות שלו היא הישארות בתוך אותו תחום, רק שתחומי האחריות/צורת העבודה תקבל עיצוב מחדש).


שרי שטרן
 היא מומחית למיקוד וקידום נשים לתעסוקה איכותית ומותאמת כישורים, ומנחת קבוצות קידום אישי.

לפרטים : 0504183482/ kidum136@gmail.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוח חם

מחפשת פעילות שתסגור לך את הפינה? ערכת יצירה לכיתה? לצוות? לבת מצווה? קבלי 10% הנחה באתר של "הרמוניה" ערכות יצירה מדהימות לכל גיל! בלחיצה פה תראי את הקופון שלנו >>>

אולי יעניין אותך גם?

0

חכמת ההמונות

מתאים לי להיות מאפרת?

רחל

0

חכמת ההמונות

מחפשת תזונאי/ת טוב/ה, יש לך המלצה?

רבקה

0

עיצוב פנים

רוצים להוציא היתר בניה? תשכחו מזה!

נחמי קופרמן

0

נפש מתמודדת

ככה זה התחיל – – –

הדס