האתר בהרצה, אנחנו יושבים על זה עכשיו...

שלושה ימי ראש השנה? ככה תכיני את הילדים:

אביטל כהן, פסיכולוגית

כדי לחשוב על ראש השנה + שבת עם הילדים, צריך איזה 'שבי רגע' דחוף…

זה לא משהו שחושבים עליו בעמידה.

ואם התיישבת לחשוב – כבר עשית מעשה. כי ההכנה לשלושה ימים אינטנסיביים כל כך עם ילדים, מצריכה מחשבה תחילה בכמה רבדים:

תכנון:

להתחיל בלשאול את עצמי כיצד אני רוצה שהימים הקדושים יעברו עבור ילדיי ומשפחתי – איך ירגישו את אווירת החג? מה מצופה מהם מבחינתנו ההורים? (תפילות מסוימות בבית הכנסת, עזרה בשמירה על האחים, עזרה בבית או תעסוקה עצמאית) מה יעשו לאורך היום, היכן יהיו, במה ישחקו ומה יאכלו? חשיבה מראש תאפשר התאמה של סדר היום, התפריט והרכישות – לחזון החג שלי.

הסברה:

שלושה ימים רצופים אינם דבר של מה בכך, במיוחד עבור ילדים. ילדים מרבים לשאול 'בין היום הראשון לשני אפשר מוקצה?' 'אבל מתי יוצאת שבת?' ומתקשים לתפוס את רצף התפילות והסעודות ב'שבת' האינסופית הזו. הכנה מראש, כתיבת רצף האירועים על המקרר או הדלת*, הטרמה במהלך היום (עכשיו אבא בבית הכנסת ואנחנו משחקים בבית, אחר כך נלך לשמוע תקיעת שופר ואז נלך לסעודה אצל סבתא) והגדרת משימות מסוימות לילדים הזקוקים לכך (משחק מוגדר במקום מוגדר, שקית מוגדרת עם ארוחת הבוקר וכדו').

הכנות:

הכיני את ביתך לחג! אני לא יודעת מה ענית לעצמך בסעיף הציפיות מהילדים, אך אני יכולה לנחש שתשמחי שהילדים יתנהגו בכבוד זה לזה, ישחקו בשיתוף פעולה, ישמרו על הסדר והניקיון, יאכלו מזון שפוי ולמעלה מכך.

מבצע ראש השנה יוכל להקל עליהם לעמוד בציפיות 😊, תוכלי להכין מראש כרטיסי נקודות וקופסאות ייעודיות לכל ילד, שבתוכן יוכל לצבור נקודות לזכותו.

הנקודות ינתנו לפי מפתח קבוע מראש ומפורסם על המקרר (כמו כרטיס נקודה 1 על כל תפקוד שגרתי של סדר יום, וכרטיס 3 נקודות על כל מצווה) או באופן אחיד, נקודה על כל מעשה ראוי לחיזוק.

אל תהססי לחזק 'יותר מדי'. הימים גורליים וזה הזמן להשתמש באסטרטגיות יעילות וזמינות, גם הילדים מבינים שמדובר במבצע מיוחד ולא יצפו לקבל נקודה על כל נשימה בימות החול… תוכלי להציע יריד מכירות באמצעות נקודות לאחר החג, או מוטב – לתת מתנות קטנות כבר במהלכו.

למשל, ממתק או עוגה על כל צבירה אישית של 10 נקודות, ומשחק או ספר משפחתי על צבירה משותפת של 50. חשבי אסטרטגי – האם ההתנהלות השוטפת של ילדייך תאפשר להם לזכות במספיק נקודות בכדי לזכות בעיצומו של החג? המתנה תשמש להם תעסוקה, ואת לא רוצה שיקבלו אותה בזמן הלא מועיל… אפשרי לעצמך לפרגן נקודות בנדיבות גם על ה'ברור מאליו'.

התנהגות כזו מייצרת אווירה אוהדת ומעריכה, ומעודדת מוטיבציה להמשך עשיה ברוכה. אם תוסיפי מחמאה שווה, חיוך ונגיעה – תעלי את כוחה של הנקודה, בחזקה.

העומס הצפוי עשוי להביא ילדים צעירים ליציאה מוויסות. חשוב לדאוג לכך שהילד אינו רע"ב: רעב, עייף או בודד.

  • שקלי להכין שקיות של ארוחות ביניים, שיאפשרו לילדים לדאוג לשובע נפשם בזמן המתאים להם. כמובן, אם ילדיך צפויים לרעוב ללא הושבה מצידך, אל תאפשרי להם את העצמאות הזו. דאגי לאוכל קל לחימום, נגיש ואהוב בוודאות (יש דבר כזה?) בכדי לצמצם את העומס הגדול שעליך.
  • ככל הניתן, השתדלי לאפשר לקטנים את מנוחת הצהריים לה הם זקוקים. חשבי מראש באילו שעות הם אמורים לישון, וכיצד יוכל הדבר להתאפשר במסגרת סדר היום (אולי ניקח את השמיכה הקטנה של יונתן והוא ירדם על הספה של הגיסה?) גם אנחנו המבוגרים מאבדים את השעון הביולוגי, ועשויים לדלג בלי משים על שעות השינה שלהם.
  • נסי לבדוק שהילדים קיבלו מספיק 'אמא'. לפעמים נדמה שאנחנו שם כל הזמן, ואולי יש אפילו עודף 'אמא', אבל יתכן שהנוכחות הזו לא הורגשה אצל אחד הילדים, וזה מביא אותו ליציאה מאיזון. בפרט בסעודות עמוסות אורחים, ישנם ילדים שמרגישים אבודים, וזקוקים לכמה דקות שבהן אמא תעזוב את השולחן, תרד לרצפה, ותקרא עבורם את הסיפור האהוב עליהם.

קניות:

אחרי שתיאמת עם עצמך ציפיות ותכננת תוכניות, אלו רכישות יכולות לסייע ביישום שלהן? ממתקים, פרסים, שקיות קטנות לאחסון השלל, עוגות, עוגיות ולחמניות אישיות, משחקים וספרים, אסימונים לניקוד, מפיות בצורת רימון ליצירת אווירה, צנצנות קטנות של דבש לחוויית טבילה אישית, שקיות צבעוניות לממתקים, שעון יד לחסרי שעון שמסוגלים לקרוא או מחזור תואם גיל לילדים שיכולים לקבל באמצעותו טעם חדש…

ואם ישבת עד כאן בימים עמוסים אלה, אני מניחה שהצלחת ילדייך בראש מעינייך.

שתהיה שנה ברוכה, מלאת שפע, עשירה מתחילתה ועד סופה, עמוסת סיפוק ורווית נחת.

שנהיה פנויות ליהנות מהחג הקדוש ומהזכות הגדולה, ונמצא רגעים של חיבור ונגוהות של הודאה,

ונחזור עד אליו ועד עצמנו, ונאסוף אלינו חזרה את ההיא שאיבדנו בדרך…

כתיבה וחתימה טובה,

אביטל

*לוח התמצאות לראש השנה ישלח גם השנה ברשימת התפוצה שלי, בעז"ה, מוזמנת להצטרף כאן ולקבל אותו.

אביטל כהן, אמא לגיל הרך, פסיכולוגית בהתמחות חינוכית ומטפלת משפחתית

לתגובות: avitalcohen.psy@gmail.com

להצטרפות לניוזלטר שאוהב אימהות >  

2 Responses

  1. הדרכה פרקטית ונהדרת!
    השתמשתי בהנחיות שלך עם שני ילדיי בני ה5 ו-3,
    והיה לנו ר"ה נעים ורגוע, הרבה מעבר לציפיות (או החששות..) המוקדמות שלי!
    נהניתי במיוחד מהדגש על צבירה משותפת במבצע,
    לא הייתי חושבת על זה בעצמי,
    וכשעשיתי את זה בפועל, ראיתי איך הילדים הופכים לצוות מאוחד והמבצע הביא לערך מוסף של אחות אחים ושמחה משותפת בכל צ'ופר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לוח חם

לימודים זה רק בסיעור מוחות. אל תתפשרי על פחות >>>

גם את שייכת לקהילה שלנו, נכון? שימי ❤ אנחנו שולחות פעמיים בשבוע בשני וחמישי. לא קיבלת? תבדקי בקידומי מכירות או בספאם

אולי יעניין אותך גם?

כותבת שירה

דממה דקה.

מ. שיף

תצמחו עלינו

טבע מרפא 2: סלסלי הכסף ואנחנו : )

אודל אלי

ממומן

כותבת שירה

שים שלום –

מתלבשת עם רותה

תכשיטים לחג!

רותה