מה את אומרת? מה קופץ לך בראש כשאני מחברת לך את שתי המילים האלו יחד: אמנות ועסקים, או יצירה ופרנסה? – הם הולכים ביחד?
זה נושא שנוגע לרבות, לכל מי שיש לה נפש אומן, ולכל מי שאמנות מדברת אליה:
איך יתכן שרבות כל כך הנשים שאוהבות ורוצות לעבוד ולהתמקצע במקצוע שמבטא אמנות/עיצוב/ציור – וכל כך מעטות הנשים שבפועל מצליחות???
אני חוקרת את העניין הזה שנים, כיוון שאני חיה בעולם של אמנות ועיצוב ולכן מוקפת בידידות וחברות רבות מעולם זה.
ורבות רבות מהן, חוות תסכול ואכזבה מהתעסוקה שלהן, נשים רבות מספרות לי בעיניים בורקות כמה הן חולמות לעבוד בתחום של אמנות והן לא מאמינות שאפשר להגשים אותו. בחורות רבות מספרות על כמיהה שלימודי המקצוע שלהן יהיה בתחום האמנות או העיצוב שמושך אותן כל כך, ולמרות זאת, בלית ברירה, הן בוחרות מקצועות אחרים וחשות אכזבה על הבחירה שלהן.
מוכר לך?
מכירה משהיא בקירבתך שיש לה נפש אומן? אולי לך?
מזדהה עם הדילמה? מכירה את הכאב הזה?
כי יש חסר במקצועות האמנות ויש חסר במקומות להכשרה של מקצועות האמנות.
אילו מקצועות אמנות ועיצוב מוכרים לנו? עיצוב פנים, עיצוב גרפי, איור דיגיטלי.
מה עוד? עיצוב ארועים, סידור פרחים, ועיצוב פרות.
אלו לא הרבה מקצועות, בשביל ים הנפשות האמניות שחיות ביננו, ובמקצועות הנ"ל יש כבר כל כך הרבה שהתמקצעו, בחלקם ישנה ממש הצפה.
וזה בוודאי עוצר רבות מלבחור באחד מהם.
דבר נוסף שעוצר חלק מנפשות האמן ללמוד מקצוע אמנותי הוא הידיעה שרוב מקצועות אלו הן מקצועות עצמאיים, ולמקצוע עצמאי יש יתרונות רבים ואתגרים רבים:
יש את המעלות הרבות של עצמאית: רווחים גבוהים יותר משכירה, אין תקרת זכוכית למשכורת, אפשר להגדיל ולהגדיל את הרווחים, בלי בוס שמגביל, ויש חופש פעולה להתפתח, תזמון חופשות וזמני עומס לפי הצרכים שלך ועוד.
ויש את האתגרים העומדים לצידו: בתור עצמאית את צריכה להפעיל את עצמך, להיות הבעלים, המנכ"לית של עצמך. לשווק, לפתח. ואין לך משכורת קבועה שנכנסת ב-15…
זה לא קל, זה מקצוע בפני עצמו ולימוד הוא צריך. וליווי, ותמיכה. ויתכן שבגלל זה הרבה למדו מקצוע עצמאי ולא נכנסו לשוק – כיוון שחסר היה להן את הידע, איך לצאת לעצמאות.
אז… אני רוצה לספר לך קצת על עצמי.
מאז שאני זוכרת את עצמי, כבר כילדה קטנה ממש, אהבתי אומנות.
היתה לי תמיד משיכה עזה לצבע, לחומר, לגוונים, כילדת גן היצירות והציורים העסיקו והלהיבו אותי ובביה"ס שיעורי ציור ומלאכה היו אהובים עלי במיוחד.
גדלתי קצת ומצאתי את עצמי בחוגי ציור ואמנות לרוב, כל מה שלמדתי, רק הגביר לי את התיאבון.
כבחורה וכאישה כבר חיפשתי ומצאתי קורסים וסדנאות מקצועיים יותר ויותר, וכשהייתי בת 16 פתחתי לראשונה קבוצות של חוגי ציור ומשם הם הלכו והתרחבו עם השנים, לקבוצות נשים, נערות וילדים, בשני אזורים בעיר.
בהמשך, בהיותי אמא צעירה חיפשתי להוסיף אפיק פרנסה בשטח האמנות, שמתאים יותר לעבודה בבקרים וכך הגעתי לתחום עיצוב קירות. למדתי בכמה קורסים מקצועיים, בין היתר אצל לאה פוגל, אמנית הקירות, שמנהלת את דקו-קיר, ובמשך כל השנים המשכתי לשלב עבודה בחוגי ציור ועיצוב קירות בבתים ובמוסדות.
כיום אני בשלב חיתון ילדי והבית עוד מלא ב"ה. ואני יכולה להכריז משהוא שהוא קצת נדיר לשמוע:
כל ימי התפרנסתי ממקצועות הציור והאמנות!
תחום חוגי הציור וכן עיצוב קירות, פירנס אותנו ברחבות. שבח לקל בורא עולם.
וממקום זה, אני מחפשת הקוד: מה גורם שזה יעבוד? מה בס"ד הצליח אצלי שיכול לעבוד אצל אחרות?
כמובן שרק סיעתא דשמיא. זה ברור.
אבל אם אני מחפשת נקודות בעולם המעשה, אילו פעולות והתנהלות שאני מכירה יוכלו לעזור לעוד נשים?
ישנן שלוש נקודות שאני יכולה לחלוק איתך:
- בתור אמנית, אני מכירה היטב את התחושה שהמשיכה לתחום או פעילות מסוימת, מפעילה וממריצה אותי, לעומת תחום שפחות מושך אותי, ששם אני נכבית, המוטיבציה יורדת ואני בורחת מלפעול. מוכר לך?
והרי בכל מקצוע ועיסוק, יש גם חלקים שפחות מושכים, גם באמנות. זה יכול להיות השיווק, או נקיון הציוד, או מענה טלפוני, זה יכול להיות סגנון אמנות מסוים או קבוצת ילדים קשה קצת וכל דבר אחר.
עובדת שכירה תהיה חייבת לעשות את המוטל עליה, גם אם החשק ירוד, לעומת עצמאיות שלפעמים מתחמקות ממה שלא אוהבות ואין בוס שיכריח.
ובניהול עסק עצמאי יש משימות מגוונות מאד שברור שלא כולן אהודות וכיפיות. הבעיה המרכזית פה, היא שלאמניות קשה לעשות דברים שהן לא אוהבות, יותר מאשר לאנשים ראליים, שכלתניים, שבצורה טבעית משליטים את שכלם ועושים מה שצריך…
שמתי לב שזה קורה אצל ידידות ומכרות אמניות רבות, וזה גורם להן להתייאש מהמקצוע האמנותי שלהן ולזנוח ולחפש את עצמן במקצוע שכיר ש"מסדר להן את החיים"
בהתבוננות על שנות עבודתי, אני מגלה שיש אצלי איזה מוסר פנימי שהוא כאילו הבוס שלי, גם בעלי עוזר לי בזה מאד, ושניהם מזכירים לי כל הזמן, כמה חשוב לי להתפרנס ולא רק ליהנות מהעבודה. התרגלתי קצת להכריח את עצמי, וכשראיתי כמה זה עובד טוב, וחוויתי את התחושה הטובה של הצלחה, זה חיזק את הכח לשלוט בנטייה להתחמק.
וכך אני עוסקת בתחום שאהוב עלי, וכשאני פוגשת עיסוקים ופעולות שכבדים לי, אני מעודדת את עצמי בכל מיני שיטות ומבצעת גם אותם.
2. הנקודה הנוספת שיכולה לעזור לכל אחת: בתוך התחומים שאני עוסקת בהם, תמיד אני בוחרת תחום או שניים שבהם אני מתחייבת ללו"ז שנתי, כך אני הופכת להיות שכירה אצל עצמי, כמו: לפתוח קבוצות חוגי ציור שנתיות, כל שבוע, שעה קבועה, אין משחקים. מחויבת כמו שכירה.
או לבנות תוכנית שנתית של עיצוב קירות של מוסד ולהגדיר עם מנהלת המוסד מראש יעדים לכמה תחנות בשנה.
3. הנקודה השלישית, היא ההבנה שבשביל שאמנות תהפוך למקצוע מפרנס, אי אפשר להסתפק בכישרון, וגם לא בלימודי אמנות קלילים שהרבה מאיתנו פגשו ולמדו במהלך חיינו.
לימודי ציור, אמנות ועיצוב, יכולים להיות בהמון רמות, ולתת מענה לכמה צרכים, כי אם משהיא לומדת בשביל השחרור והכיף, היא יכולה ליהנות מקורס פחות מקצועי, אבל הוא לא ייתן את המענה אם היא רוצה לצאת עם מקצוע ביד.
בשביל שאמנות תהפוך למקצוע, צריך ללמוד ממקצועניים, צריך ידע ברמה גבוהה, צריך להשתלם ולהתפתח כל הזמן, כמו במקצועות רציניים אחרים.
מנת סקול – מרכז הכשרות למקצועות האמנות:
כשפתחתי את מרכז ההכשרות, זה היה החלום והחזון שלי: לבנות מקום שמוציא נשים עם ידע סופר מקצועי ועם מיומנויות לעבוד, לעסוק ולהתפרנס, במקצועות האמנות.
לא רק לתת מקצוע חזק וידע מקיף וחדשני, אלא לתת מעטפת של פרקטיקה, שיווק, התנהלות, תמיכה וליווי. שיעזרו לכל אחת לממש את החלום שלה ב"ה.
לשבור את המיתוס: "מאמנות לא עושים כסף" ולבנות מיתוס חדש: "מאמנות כן עושים כסף".
לפצח את הקוד של העסקים המצליחים בתחומי האמנות, ולהעניק אותו לכל אחת ואחת שלומדת אצלנו.
בקורסי ההכשרה שלנו, משולבים לימודי שיווק, תמחור, סימולציות, שיטות יעילות להתנהלות, מפגש עם השטח, משימות ויעדים, תרגול ושפשוף לאורך כל הקורס.
וגם, במהלך הקורס ואחריו, ישנה קבוצת מייל ליעוץ מקצועי ותמיכה הדדית וחברית, שנותנת גב, ידע וכח.
וזה עובד, בחסדי שמים, הבוגרות יוצאות לשטח ועובדות. עוד בתוך שנת הלימוד ומיד בסיומו ובס"ד מעצבות ועובדות ומתפרנסות.
מכירה משהיא בקירבתך שיש לה נפש אומן? אולי לך?
עיצוב מדבר אליך? יש בך חשק להתעסק באמנות?
אל תזרקי אותו, אל תזנחי אותו, אפילו אם את כבר עובדת במקצוע אחר, תני מקום בחיים שלך גם לפיתוח מקצוע של אמנות,
ישנם מקצועות רבים שמשתלבים נהדר, תוכלי להמשיך להתפרנס מהתחום הראשון שלך ולשלב גם פרנסה ממקצוע אמנותי.
ואפילו אם זה לא ייקח יום יומיים, שווה לך להתחיל,
וב"ה בעתיד הקרוב תמצאי את עצמך עם מקצוע שעושה לך טוב, שמחייה, מספק וממלא אותך בטוב.
אוהבת אמנות?
יש לך ידיים טובות?
מנת סקול – מרכז ההכשרה למקצועות האמנות, מגיש לך מתנה מהממת: מיני קורס לעיצוב קירות,3 סירטוני הדרכה ללימוד אפקטים ויצירת קיר כח.
היום בערב בירושלים!
כנס חשיפה שובר קירות שבו תכירי מקצוע ייחודי ומלהיב שיצבע לך עתיד ורוד ומשתלם